Tři čtvrtiny Francouzů souhlasí s vyhošťováním Romů

01.10.2013
čtk

Podle průzkumu zpravodajské stanice France 24 souhlasí více než tři čtvrtiny Francouzů s výroky ministra vnitra Manuela Vallse, který uvedl, že styl života lidí romského původu je v ostrém kontrastu s tím francouzským, a proto by se tito lidé měli vrátit do Rumunska a do Bulharska. S vyjádřením ministra se ztotožnilo 77 procent dotazovaných.

Podle průzkumu, který prováděla agentura BVA pro televizní stanici i-Télé a list Le Parisien, pouze 22 procent respondentů s ministrovými slovy nesouhlasilo. Jak nejčastěji uváděli, ministr „by neměl tímto způsobem ocejchovávat část populace“.

Pokud jde o začlenění romských přistěhovalců do francouzské společnosti, zde se obyvatelé země shodují, že k němu téměř nedochází. Asi 93 procent dotázaných uvedlo, že je integrace Romů velmi malá. Tento postoj mezi respondenty zastává asi 98 procent pravicových voličů a 84 procent voličů levice.

Ministr Valls v rozhovoru s francouzskou rozhlasovou stanicí France Inter obhajoval 24. září postup francouzské vlády při vyklizování romských tábořišť. Řekl, že mnozí Romové žijí v „opravdových slumech“ a jen málo z nich je schopno se integrovat do francouzské společnosti. Tito obyvatelé prý mají „velmi odlišný styl života od našeho“. Na ministra se hned snesla vlna kritiky i ze strany Evropské unie. Podle některých je taková politika diskriminační nebo dokonce rasistická.

Podle organizace Amnesty International bylo v první polovině letošního roku ve Francii vyhnáno z dočasných tábořišť rekordních 10 tisíc Romů. Jak organizace dodala, slova ministra Vallse by teď mohla napětí v zemi ještě víc vyostřit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek