EP po tragédii na Lampeduse podpořil nový systém ochrany hranic

11.10.2013
čtk

Europoslanci dali zelenou novému systému ochrany vnějších hranic, který by měl zabránit nelegálnímu obchodu, ale
také ztrátám na životech při úsilí běženců dostat se do Evropské unie. Pravidla pro fungování systému EUROSUR schválil europarlament týden poté, co u italského ostrova Lampedusa zahynuly stovky afrických migrantů na cestě do EU.

Evropská komise s návrhem na vytvoření nového mechanismu na ochranu hranic přišla v prosinci 2011. Státy by se v rámci systému měly zapojit do nové komunikační sítě, která jim umožní vyměňovat informace mezi sebou a s evropskou agenturou pro správu vnějších hranic (Frontex).

Mělo by tak být možné sledovat v reálném čase informace poskytnuté členskými státy a dalšími zdroji. Počítá se ale také se sdílením techniky pro sledování, jako jsou satelity nebo systémy hlášení lodí. Státy EU zapojené do EUROSURu budou také muset respektovat zákaz navracení, který zakazuje vracet migranty na místa, kde by jim mohla hrozit smrt či omezení svobody.

„EUROSUR bude lepší Frontex,“ řekl ve středu novinářům nizozemský europoslanec Jan Mulder, který měl projednávání textu v europarlamentu na starosti. Systém by prý mohl hrát roli v opatřeních na lepší sledování oblasti Středozemního moře, o nichž v úterý informovala evropská komisařka odpovědná za vnitřní věci Cecilia Malmströmová.

S provozními pravidly nového systému souhlasilo 18 členských států včetně Polska nebo Rumunska. EUROSUR začnou používat 2. prosince. V ostatních členských státech by měl nový systém začít fungovat 1. prosince příštího roku. Brusel původně odhadoval, že nový systém bude EU v letech 2014 až 2020 stát zhruba 244 milionů eur. Podle Malmströmové by však náklady nakonec mohly být o něco nižší.

Při havárii lodi s africkými běženci u ostrova Lampedusa nedaleko Sicílie minulý týden zahynulo přes 300 lidí, přežilo jen 155. Tragédie přitáhla pozornost k problému s nekončícím přílivem běženců, na něž Itálie a další středomořské státy v rámci EU dlouhodobě upozorňují. Představitelé EU tento týden čelili kritice, že reakce zodpovědných orgánů přichází pozdě.

Podle Malmströmové je však nespravedlivé říkat, že Evropa se situací roky nic nedělala. Frontex prý zachraňuje životy každý týden, spolupráce se zeměmi na opačné straně Středomoří je těsnější a v Bruselu se nyní uvažuje o možnosti udělovat humanitární víza, řekla Malmströmová ve středu večer europoslancům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek