880 tisíc otrockých pracovníků žije v EU

16.10.2013
čtk

V Evropské unii žije podle zprávy Evropského parlamentu 880.000 otrockých pracovníků. Je mezi nimi 270.000 obětí sexuálního zneužívání. Podle zprávy, kterou má k dispozici německý zpravodajský magazín Der Spiegel, v unii působí celkem 3600 organizací mezinárodního zločinu.

Celkové škody, které evropským ekonomikám způsobuje organizovaný zločin, dosahují řádově stovek miliard eur, uvedl CRIM, zvláštní výbor Evropského parlamentu zabývající se vyšetřováním zločinu, praní špinavých peněz a korupcí.

Podle CRIMu jenom obchod s lidmi zločincům vynese 25 miliard eur ročně, zatímco ilegální obchod s lidskými orgány a zvířaty představuje další zisky ve výši mezi 18 miliardami a 26 miliardami eur ročně. Kybernetický zločin dokonce způsobuje ztráty ve výši 290 miliard eur.

Zpráva rovněž označuje za „vážnou hrozbu“ přebujelou korupci. Té bylo jenom ve veřejném sektoru údajně zaznamenáno 20 milionů případů, přičemž vzniklé škody obnášely dohromady 120 miliard eur.

Evropská komise vyzvala k posílení přeshraniční spolupráce mezi policejními a justičními orgány členských států EU. Parlamentní výbor doporučuje například zrušení daňových rájů a trestání nakupování hlasů v členských státech. Výbor se dále vyslovil pro to, aby se osoby usvědčené z praní špinavých peněz nebo korupce pět let nesměly ucházet o státní zakázky.

Oznamovatele nekalého počínání (whistleblowery) jak v soukromém sektoru, tak na vládní úrovni by měla podle názoru CRIMu chránit celounijní legislativa. Tito lidé by měli být chráněni před trestním stíháním. Evropský parlament by se měl zprávou zabývat na svém plenárním zasedání 23. října.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek