Europoslanci chtějí posílit soukromí občanů na internetu

22.10.2013
čtk

Evropští zákonodárci chtějí posílit ochranu internetového soukromí obyvatel Evropské unie. Příslušný návrh celounijní ochrany dat dnes ve Štrasburku schválil parlamentní výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE). Pokud nová pravidla přijme Evropský parlament (EP) a unijní státy, bude to například znamenat, že obří technologické společnosti jako je Google, Facebook či Microsoft budou muset respektovat evropské normy ochrany dat, jinak jim hrozí pokuta ve výši až pěti procent jejich ročního obratu.

Média evropský projekt ochrany dat považují za odpověď na skandál kolem činnosti amerických tajných služeb na webu. Podporovatelé připravované normy hovoří o milníku na poli ochrany dat, zatímco kritici tvrdí, že vznikne jen mohutná byrokratická překážka pro uživatele i společnosti. Návrh mimo jiné počítá s „právem být zapomenut“.

Uživatelé budou moci požádat společnosti působící na internetu, aby vymazaly jejich osobní údaje. Omezeno bude rovněž takzvané profilování, tedy jakési škatulkování lidí podle jejich dosavadního i očekávaného chování na webu. Firmy tak budou muset zákazníkům podrobně zdůvodnit, jak získané osobní údaje využívají.

Zákonodárci také zpřísnili úpravu vypracovanou Evropskou komisí, která vyžaduje, aby společnosti nesdílely data o unijních občanech s třetími zeměmi, pokud to výslovně evropské právo či mezinárodní smlouvy neumožňují. Pokud některá z firem nebude unijní systém respektovat a poskytne údaje o uživatelích například americkým úřadům, riskuje pokutu až 100 milionů dolarů, nebo sankci ve výši pěti procent ročního obratu. Záviset bude na tom, která výsledná suma bude vyšší. Agentura AP poznamenala, že pokuty za nerespektování zmíněných pravidel mohou dosáhnout stovek milionů dolarů a u gigantů typu Google i několik miliard dolarů (až desítky miliard korun).

Dnešní hlasování výboru prozatím obchází plenární rozhodnutí parlamentu a vytváří rámec pro další vyjednávání o budoucnosti evropské ochrany internetového soukromí. Europoslanci chtějí celý proces završit před květnem 2014, tedy před volbami do unijního parlamentu.

Norma počítá se vznikem vůbec prvních jednotných a závazných pravidel platných v celé Evropské unii, které nahradí stávající směrnici z roku 1995. Dnes schválený kompromis je výsledkem 3999 pozměňovacích návrhů, což je nejvyšší počet v historii, jaký byl kdy k jednotlivému právnímu dokumentu v Evropském parlamentu podán. Předpokládá se, že text během vyjednávání dozná dalších změn.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek