Litevské předsednictví žehlí aféru s odposloucháváním NSA

30.10.2013
čtk

Aféra kolem aktivit americké výzvědné služby NSA v Evropě nesmí ohrozit jednání o vytvoření zóny volného obchodu mezi EU a USA. Za litevské předsednictví to řekl ministr zahraničí Linas Linkevičius. Vilnius pokrok v jednání považuje za důležitou prioritu svého půlročního předsednictví.

„Musíme se chovat tak, aby tato událost nepodkopala důležité transatlantické vztahy,“ prohlásil Linkevičius po setkání se svým španělským protějškem Josém Manuelem Garcíou-Margalloem. „Doufám, že budeme jednat konstruktivně, a ne emocionálně,“ dodal šéf litevské diplomacie. Zdůraznil nicméně, že „je velmi důležité, abychom dostali odpovědi na všechny položené otázky“.

Zejména němečtí politici v předchozích dnech zpochybňovali možnost uzavřít obchodní dohodu se Spojenými státy poté, co vyšlo najevo, že NSA sledovala telefonické hovory nejen milionů Evropanů, ale i státníků, včetně samotné kancléřky Angely Merkelové. Vyzývali k tomu, aby vyjednávání bylo přerušeno, dokud USA praktiky svých tajných služeb vůči spojencům plně neobjasní a neukončí.

Evropská komise se snažila mírnit obavy z narušení bezpečnosti EU. Unie má podle ní „kvalitní bezpečnostní systémy, které jsou průběžně kontrolovány s ohledem na možné narušení“. „Samozřejmě si nemůžeme být na sto procent jisti, to je normální, ale nemáme žádné důkazy, které by ukazovaly, že je nějaký problém,“ prohlásil mluvčí EK Antony Gravelli.

Chystaná obchodní dohoda mezi USA a EU by měla vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Jednání začala v polovině letošního roku a měla by trvat zhruba rok a půl. Oba partneři si od tohoto paktu slibují nové pracovní příležitosti a podporu hospodářského růstu na obou stranách Atlantiku. Podle odhadů EK by v Evropě měl vytvořit 400.000 nových míst a zrychlit hospodářský růst o půl procentního bodu. Každoroční výměna zboží a služeb mezi EU a USA, které mají největší ekonomiku na světě, dosahuje téměř bilion dolarů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek