EU se více otevírá Rumunům a Bulharům

02.01.2014
čtk

Po sedmiletém přechodném období se všechny členské země EU otevírají pracovníkům z Bulharska a Rumunska, což u některých států vyvolává obavy. Přílivu místního romského obyvatelstva se obává hlavně Velká Británie, která nedávno narychlo zpřísnila podmínky pro pobírání sociálních dávek a ministerstvo vnitra dokonce zvažovalo zavedení limitu pro přistěhovalce ze zemí EU na 75.000 lidí ročně. Premiér David Cameron také hovoří o omezení volného pohybu osob v rámci EU.

Od propuknutí krize před pěti lety je v Británii přistěhovalectví horkým politickým tématem. Pomáhá protiimigrantské Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP), která odebírá hlasy především konzervativcům. Imigraci opakovaně kritizují především pravicové listy, které se často zaměřují na údajné zneužívání sociálních dávek a na zločinnost mezi přistěhovalci.

Kvůli obavám z přílivu Rumunů a Bulharů požaduje zpřísnit politiku proti přistěhovalcům také německá vládní Křesťanskosociální unie (CSU), sesterská strana křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Evropský komisař pro zaměstnanost László Andor ale úplné otevření pracovní trhu obhajoval. „Jsem pevně přesvědčen, že omezení volného pohybu evropských pracovníků není odpovědí na vysokou nezaměstnanost nebo řešením hospodářské krize,“ prohlásil v Bruselu podle agentury DPA. Andor nepočítá s žádnou dramatickou migrační vlnou Rumunů a Bulharů do ostatních zemí unie, kde jich už nyní žijí přes tři miliony.

Evropská komise si podle něj nicméně uvědomuje, že někde se na lokální nebo regionální úrovni mohou vyskytnout problémy s větším přílivem lidí. „Řešením je bojovat s těmito specifickými problémy, a ne proti těmto pracovníkům stavět valy,“ tvrdí maďarský eurokomisař. Členské země mohou podle něj v takových případech žádat o příspěvky z evropského sociálního fondu, v němž je každý rok deset miliard eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek