1056 nových uprchlíků na Lampeduse

03.01.2014
čtk

Během posledního dne italské námořnictvo zachránilo ve Středozemním moři více než tisíc afrických uprchlíků.

Čtyři přeplněné lodě, na kterých bylo celkem 823 lidí, byly zpozorovány jižně od Sicílie. Vojenské vrtulníky, které si jich všimly, na situaci upozornily italské námořnictvo. To pak provedlo záchrannou operaci. Na dalších plavidlech v jiné oblasti pak našly 233 uprchlíků, informovala agentura ANSA. Italské námořnictvo migranty dopravilo do přístavu na sicilském východním pobřeží poblíž Syrakus.

Z více než 800 uprchlíků bylo podle italských úřadů 23 žen a 46 dětí. Pocházeli z Egypta, Pákistánu, Iráku a Tuniska. V případě druhé záchranné akce byli nalezeni migranti z Eritreji, Nigérie, Somálska, Zambie, Mali a rovněž z Pákistánu.

Podle agentury Reuters to vypadá, že příliv imigrantů je stále vysoký i v letošním roce. Uprchlíci stále vidí v Itálii, Maltě nebo Řecku naději na lepší život a varováním pro ně nebyla ani říjnová nehoda u Lampedusy, při níž zahynulo více než 400 osob. Tehdy šlo o největší tragédii tohoto typu ve Středozemním moři. José Manuel Barosso pro EU Observer řekl, že je třeba řešit problém migrace ještě intenzivněji. Uprchlíci často pocházejí především z Afriky, ale také ze zemí Blízkého Východu, například z válkou sužované Sýrie. Jejich počet se v loňském roce oproti letům předchozím více než ztrojnásobil. Navíc, tím způsobují problémy i ve státech, které na tom nejsou ekonomicky dobře. Podle The Economist např. v roce 2013 skončilo více jak 7000 Syřanů v nejchudším státě EU- v Bulharsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek