FT: Kolik přistěhovalců žije v Británii?

11.02.2014
čtk

Počet přistěhovalců z Evropské unie v Británii je téměř stejný jako počet Britů žijících v jiných unijních státech. Napsal to britský list Financial Times (FT) s odvoláním na oficiální statistické údaje. Eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor při přednášce na univerzitě v anglickém Bristolu řekl, že velká většina migrantů se nestěhuje proto, aby zneužívali sociální dávky.

Podle údajů britského statistického úřadu žije ve zbytku EU 2,2 milionu Britů, zatímco v Británii je 2,34 milionu Evropanů. Nejvíc Britů žije ve Španělsku, kde jich je něco přes milion. Podle liberálního demokrata Matthewa Oakeshotta, který tyto údaje uvedl v parlamentní debatě, to potvrzuje, že svoboda pohybu je „skutečně dvousměrnou ulicí“.

„Protievropské poplašné zprávy šířené Stranou nezávislosti Spojeného království (UKIP) a jejich spojenci z Konzervativní strany nejen, že poškozují investice a společnost v Británii, ale pokud to bude pokračovat, mohou zhoršit atmosféru pro dva miliony našich spoluobčanů ve zbytku Evropy,“ řekl Oakeshott.

Stěhování za prací, ne sociálními dávkami

FT připomínají, že protiimigrantské nálady v Británii rostou především pod tlakem UKIP, která usiluje o vystoupení z EU a o zastavení imigrace. Tyto nálady zdůraznilo otevření hranic pracovníkům z Británie a Rumunska začátkem roku. Londýn také omezuje přístup občanů EU k britským sociálním dávkám a vládní představitelé hovoří o boji proti „turistice sociálních dávek“. Tato rétorika vyvolává negativní reakce v dalších zemích EU.

László Andor britský přístup zpochybnil. „I když to může být pro někoho nepříjemné, pravdou je, že naprostá většina lidí se stěhuje z jedné unijní země do druhé za prací. Nedělají to proto, aby žádali o dávky,“ řekl Andor. Zdůraznil, že Británie stále neposkytla důkazy o „systematické a rozšířené“ turistice sociálních dávek, přestože ji o to Evropská komise v posledních dvou letech žádala. „Dostali jsme jen řadu anekdot o případech podvodů a o farářích provádějících podvodné sňatky,“ uvedl Andor.

FT připomněly, že v lednu informovaly o tom, že kancelář britského premiéra nezveřejnila zprávu o imigraci z EU, protože se jí nepodařilo najít důkazy podporující restrikce pro přistěhovalce. Konzervativní poslanec Mark Field řekl FT, že porovnávání údajů o migrantech je obtížné. „Tato čísla nejsou rovnocenná. Mnoho Britů žijících v zahraničí jsou úspěšní lidé žijící ve svých druhých domech ve Španělsku nebo Francii. Většina Britů v zahraničí nejsou agresivní žebráci a bezdomovci: pouhé porovnání čísel neříká vše,“ uvedl Field.

Také Andor připustil, že migrace sebou nese problémy. Například když „nějakou zemi opustí hodně mladých lékařů najednou“ nebo když „v některých oblastech náhlý příliv přistěhovalců z EU vede k přeplněným školám, problémům s byty a veřejnými službami“. Podle eurokomisaře by ale členské země měly řešit „tyto skutečné obavy tím, že budou řešit konkrétní problémy a ne, že budou omezovat volný pohyb“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek