Švýcarsko: vláda navrhne zákon o imigraci do konce roku

13.02.2014
čtk

Švýcarská vláda ještě do konce roku předloží návrh zákona o omezení imigrace. Tento krok bude důsledkem víkendového referenda, ve kterém švýcarští občané těsně podpořili zavedení početních kvót pro zahraniční pracovníky, včetně těch z EU. Vláda rovněž podle agentury Reuters oznámila, že povede vysvětlující rozhovory s EU. Týkat se mají balíku smluv, na které bude mít výsledek referenda vliv, tedy například o volném pohybu osob a zboží.

Sedmičlenná vláda, Spolková rada, zároveň ve svém prohlášení konstatovala, že bude muset s Bruselem znovu projednat dohody o hraničním režimu a vyjasnit další švýcarsko-unijní záležitosti dříve, než bude nový systém vpouštění cizinců do země zaveden. Změna smlouvy o volném pohybu osob pravděpodobně bude mít dominový efekt na další dohody, které nyní Švýcarsku zajišťují preferenční přístup na unijní trh a naopak.

Švýcarská federální vláda má tři roky na to, aby požadavky referenda, v němž zavedení imigračních kvót podpořilo 50,3 procenta hlasujících, převedla do závazné podoby. Výši kvót, ani jejich přesnou podobu a dopady, referendum neřešilo.

Švýcarský prezident Didier Burkhalter dnes uklidňoval cizince už žijící ve Švýcarsku a Švýcary žijící v zahraničí, že pro ně „se bezprostředně nic nemění“. U těch, „kteří mají práva na základě těchto smluv o volném pohybu, se předpokládá, že jejich práva zůstanou zachována“, prohlásil prezident.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek