Oficiální zpráva nepotvrdila negativní vliv imigrace v Británii

07.03.2014
čtk

Přistěhovalectví má jen malý vliv na zaměstnanost Britů. Vyplývá to ze zprávy britského ministerstva vnitra o imigraci zveřejněné ve čtvrtek, která zůstává předmětem sporu v londýnské vládní koalici. Zatímco konzervativní náměstek ministryně vnitra pro imigraci James Brokenshire dnes prohlásil, že přistěhovalectví z EU je příliš vysoké, liberálnědemokratický vicepremiér Nick Clegg imigraci hájil s tím, že konzervativci staví svou imigrační politiku na mýtech.

Vláda ve čtvrtek vydala zprávu urychleně poté, co se objevila kritika, že publikaci zdržuje, protože neodpovídá její politice snažící se imigraci omezit. Zpráva je kompilací vycházející z dosavadních vědeckých studií o přistěhovalectví.

„Existuje jen relativně málo důkazů, že by migrace vedla ke statisticky významnému vytěsňování Britů z trhu práce v období, kdy je silná ekonomika,“ uvádí studie. Podle ní vyhlídky Britů na zaměstnání jen mírně ovlivňují přistěhovalci ze zemí mimo EU, a to i v období ekonomické stagnace. Stejně tak studie tvrdí, že riziko ztráty práce na úkor přistěhovalců hrozí především málo kvalifikovaným Britům.

Postoj k imigraci dělí koalici

Přistěhovalectví je od propuknutí krize v roce 2008 jedním z nejožehavějších politických témat v Británii. Především konzervativci premiéra Davida Camerona se je snaží omezit, zpřísňují podmínky pro sociální dávky pro občany EU a v posledních měsících na toto téma stupňují rétoriku. Někteří jejich voliči totiž přecházejí ke Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP), která chce zastavit imigraci a zrušit členství země v EU.

Naopak menší koaliční strana, liberální demokraté, jsou proevropští a imigraci spíše podporují. Liberálnědemokratický ministr obchodu Vince Cable dnes zdůraznil, že vysoká imigrace ho nechává „zcela v klidu“. Podle něj země potřebuje dynamiku a kreativitu přistěhovalců.

Nick Clegg včera v rozhlasovém rozhovoru řekl, že bez přistěhovalců by se britské zdravotnictví „přes noc“ zhroutilo. Podle něj konzervativci opírají svou imigrační politiku o mýty a ne o fakta. Zdůraznil také, že devět z deseti nových míst připadá rodilým Britům.

Nicméně nový náměstek ministryně vnitra pro imigraci Brokenshire včera zdůraznil, že přistěhovalectví z EU je „prostě příliš vysoké“. Podle něj z „nekontrolovaného“ přistěhovalectví těží jen „městská elita“. „Příliš dlouho byla imigrace výhodná pro zaměstnavatele, kteří chtěli levnou pracovní sílu, nebo zámožným městským elitám, jejichž příslušníci chtěli levné řemeslníky a služby. Přistěhovalectví ale nebylo výhodné pro obyčejné, tvrdě pracující lidi v této zemi,“ řekl Brokenshire při své inaugurační řeči.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek