Rada Evropy: Většina Romů v Evropě trpí segregací a chudobou

07.04.2014
čtk

Většina z desítky milionu Romů, kteří žijí v Evropě, stále trpí segregací a ohromnou chudobou. Přes evropské programy na podporu integrace Romů do společnosti se situace zlepšuje pomalu. Romové čelí denně diskriminaci v médiích, politice a na pracovním trhu. Řekl to generální tajemník Rady Evropy (RE) Thorbjörn Jagland k úternímu Mezinárodnímu dni Romů.

Šéf RE v prohlášení uvedl, že diskriminace Romů je nejviditelnější ve městech. Příliš Romů stále žije v ghettech a mnoho jejich dětí chodí do oddělených škol. Rozpočty na městské služby pro bydlení, vzdělání a zdravotní péči bývají často maximálně napjaté, ale i tak by měly zahrnovat Romy. Situaci podle něj ztěžuje odpor a předsudky vůči Romům ze strany části obyvatel.

Mezinárodní organizace včetně Rady Evropy a Evropské unie se shodly na tom, že se u pomoci Romům nyní zaměří na místní úroveň. To byl také jeden z hlavních závěrů třetího evropského romského summitu, který se konal v pátek v Bruselu, připomněl Jagland. Dodal, že se těmto organizacím již například podařilo vyškolit 1300 vyjednávačů, kteří ve dvacítce zemí radí Romům, jak na konkrétním místě získat vzdělání, lékařskou péči a místní vládní služby.

Předseda Evropské komise José Barroso na summitu prohlásil, že k integraci romské menšiny do většinové společnosti v Evropské unii je možné napomoci především na místní úrovni a jen dlouhodobým úsilím. „Společnost je jen tak silná, nakolik silný je její nejslabší článek,“ zdůraznil Barroso. Potřeba podle něj nejsou jen peníze, ale také důsledné uplatňování evropské politiky v této oblasti.

Český ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier v pátek v Bruselu připustil, že v České republice se situace ohledně Romů i kvůli hospodářské krizi nelepší. „Přibylo sociálně vyloučených lokalit, což ale neznamená, že by se nic nedělalo,“ poznamenal na pátečním summitu. Připraveným strategiím však podle něj v minulosti vládní politika nešla příliš vstříc.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek