Itálii chce po EU, aby jí pomohla řešit přistěhovalectví

20.05.2014
čtk

Italský prezident Giorgio Napolitano v pondělí vyzval Evropskou unii, aby jeho zemi poskytla větší pomoc při řešení problému masivního přílivu nelegálních přistěhovalců ze severní Afriky. Informovala o tom agentura ANSA. Podle Napolitana je situace vážná v celé jižní Evropě, nicméně Itálie je pro imigranty „hlavním vstupní branou“ do Evropy.

Napětí mezi Římem a Bruselem zesílilo poté, co se minulý týden ve Středozemním moři potopily dvě lodě plné přistěhovalců. Zemřelo přitom prý až 60 lidí a mnoho dalších se stále pohřešuje.

Itálie tvrdí, že jí Evropská unie nepomáhá dostatečně ve snaze strážit schengenskou hranici vedoucí Středozemním mořem. V reakci na utonutí více než 400 lidí u břehů Sicílie spustil Řím loni v říjnu operaci Mare Nostrum (Naše moře), díky níž by měly úřady rychleji získávat informace o pohybu plavidel s ilegálními přistěhovalci a jejich případných potížích.

Minulý týden kritizoval EU také italský premiér Matteo Renzi. Brusel prý nechává Itálii na holičkách, když nejvíc potřebuje pomoc. Ministr vnitra Angelino Alfano pohrozil, že italské úřady budou běžence dál přeposílat do zbytku unie. „Právo na azyl je nedotknutelné, ale nemůže být vykonáváno pouze v Itálii,“ uvedl.

Podle evropské agentury FRONTEX, která se zabývá ochranou společných hranic, narostl za první čtyři měsíce letošního roku počet ilegálních imigrantů v Itálii ve srovnání se stejným obdobím loňska o 823 procent. Od ledna do dubna se přitom do země dostalo 26.310 migrantů, z toho většina přes ostrov Sicílii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek