Sarkozy před eurovolbami volá po zpřísnění „Schengenu“

22.05.2014
čtk

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy se vyslovil pro zpřísnění pravidel v rámci Schengenského prostoru, ve kterém má většina zemí Evropské unie otevřené hranice. Zároveň vyzval k vytvoření z Francie a Německa silné ekonomické zóny, která by tvořila „konzistentní a stabilní“ jádro eurozóny. Své názory vyjádřil v článku publikovaném včera ve francouzském listu Le Point a souběžně v německém deníku Die Welt.

Sarkozy těsně před volbami do Evropského parlamentu vyjádřil přesvědčení, že dosavadní schengenská pravidla jsou nedostačující a že je zapotřebí je změnit. Podle nových pravidel by se členské země mohly do systému připojit jen tehdy, když přijmou „stejnou přistěhovaleckou politiku“.

Podle Sarkozyho je také zapotřebí odstranit „ne méně než polovinu stávajících pravomocí“ EU, dodala agentura AFP.

Sarkozy se stáhl z politiky po své porážce v prezidentských volbách v roce 2012, které vyhrál socialista François Hollande, a od té doby na veřejnosti vystupoval jen výjimečně. Stále se ale spekuluje o tom, že by se v roce 2017 mohl do politiky vrátit jako opětovný kandidát rozdělené pravice, které chybí dostatečně silný představitel.

I podle ve středu zveřejněných názorů si jako politická témata vybírá mimo jiné citlivé otázky přistěhovalectví a vlivu EU, kterými se ohání francouzská nacionalistická pravice v čele s Marine Le Penovou. Průzkumy veřejného mínění dávají krajně pravicové Národní frontě v eurovolbách naději na vítězství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek