Itálie tlačí na EU kvůli uprchlíkům z Afriky

18.06.2014
čtk

Itálie požaduje, aby Evropská unie převzala zodpovědnost za uprchlíky, kteří se plaví ze severní Afriky do Evropy. Plán, podle kterého by je měla napříště zachraňovat evropská agentura Frontex, předloží premiér Matteo Renzi na červnovém summitu EU v Bruselu.

Itálie jen za letošní rok zachránila z vod Středozemního moře na 55.000 utečenců. Italští politici dlouhodobě tvrdí, že Evropská unie Itálii s ostrahou jižní schengenské hranice dost nepomáhá. V reakci na utonutí více než 400 lidí u břehů Sicílie spustil Řím loni v říjnu operaci Mare Nostrum (Naše moře), díky níž by měly úřady rychleji získávat informace o pohybu plavidel s ilegálními přistěhovalci a jejich případných potížích.

Itálie žádá, aby agentura Frontex, která má na starosti ostrahu vnější hranice EU, s náporem migrantů nejprve pomohla a poté starost o ně zcela převzala. Měsíčně totiž musí krizí zmítaná Itálie na operace spojené se záchranou uprchlíků vynaložit zhruba devět milionů eur (asi 247 milionů Kč) z vlastního rozpočtu.

Většina běženců, kteří se snaží dostat do Evropy, pochází z občanskou válkou zmítané Sýrie. Další jsou z Egypta, Eritreje nebo Bangladéše.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek