Stovky imigrantů pokoušely hranice Španělska i Itálie

30.06.2014
ČTK

Stovky afrických imigrantů se dobývaly do španělské enklávy Melilla, která se nachází na severu Afriky. Asi pět stovek lidí se v jedné chvíli pokoušelo dostat přes trojitý plot o výšce sedm metrů. Ten se táhne 11 km podél pozemní hranice španělské enkávy a Maroka. Nikomu z ilegálních migrantů se nepodařilo na španělskou půdu dostat a všichni byli odesláni zpět do Maroka. Ve stejné době se pod náporem ocitla i mořská trasa, v Sicilském průlivu mezi Itálií a Afrikou byla totiž zachycena loď s 600 imigranty, na palubě se nacházelo i 30 mrtvých.

Nejúspěšnější byla asi stovka imigrantů, kteří se dostali až na vnější plot, ovšem v průběhu překonávání hranice byli zadrženi. Podle ČTK nebyl zraněn žádný uprchlík, ani příslušník španělské gardy. Právě Melilla je mezi přistěhovalci velmi oblíbeným místem pro přechod, protože spolu s další španělskou enklávou Ceutou jsou jedinými místy, kde se dá v této oblasti dostat do EU po souši, tedy aniž by museli plout přes Středozemní moře. Aktuální pokus imigrantů o hromadné překonání hranic ovšem nebyl největší. 28. května 2014 se podobnou akci podniklo dokonce 1000 lidí. Tehdy se to ovšem podařilo zhruba 400 z nich.

Nejen Španělsko, ale i Itálie se potýká s přistěhovaleckými vlnami. 30 obětí, které byly nalezeny na palubě migrantského plavidla, představují rekordní počet. Italští pohraničníci ještě nikdy tolik mrtvých na lodi, která neztroskotala, nenašli. Ovšem v roce 2013 se u Lampedusy utopilo 350 trosečníků. Italské úřady hlásí, že od začátku roku do země dorazilo 60 tisíc nelegálních imigrantů. Předpokládá se, že na konci roku 2014 to může být i 100 tisíc. Byl by tak překonán rekord z roku 2011, kdy v důsledku Arabského jara do země dorazilo 63 tisíc uprchlíků.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek