Itálie přehodí na EU záchranu běženců na moři

28.08.2014
čtk

Evropská unie převezme od Itálie starosti o záchranu uprchlíků plavících se k břehům Evropy přes Středozemní moře. Oznámil to italský ministr vnitra Angelino Alfano po jednání s eurokomisařkou pro vnitřní záležitosti Cecilií Malmströmovou.

Italská mise nazvaná Mare Nostrum přejde podle Alfana pod unijní agenturu pro kontrolu hranic Frontex a bude rozšířena. Řím již delší dobu usiloval o to, aby se i další evropské země finančně podílely na řešení problému s nelegálními běženci.

„Mare Nostrum bude nahrazena misí Frontex Plus, pod níž přejdou dosavadní operace a budou rozšířeny,“ citovala Alfana agentura ANSA. Evropští hraniční kontroloři budou podle něj likvidovat plavidla sloužící k nelegálnímu převozu lidí, aby nemohla být opětovně používána.

Itálie dlouhodobou námořní operaci Mare Nostrum zahájila loni v říjnu poté, co poblíž břehů Lampedusy zahynulo v důsledku nehod dvou lodí okolo 400 uprchlíků. Italské námořnictvo tato mise, kterou někteří kritizovali kvůli tomu, že údajně motivovala k dalšímu přílivu migrantů do Evropy, vyšla měsíčně na devět milionů eur (250 milionů Kč).

„Jménem Evropy děkuji Itálii za její nezměrnou snahu. Zachránili jste desetitisíce lidských životů. Itálie již více nesmí nést toto břemeno jen na svých bedrech,“ řekla Malmströmová.

Řím dlouhodobě čelí velkému náporu přistěhovalců z Afriky a Alfano již v červenci žádal eurokomisařku o převedení námořní operace pod křídla Bruselu. Tehdy mu však Malmströmová odmítla vyhovět a vyzvala další evropské země, aby do záchrany nasadily své lodě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek