Madrid navrhuje úpravu Schengenu

11.01.2015
čtk

Španělský ministr vnitra se kvůli teroristickým útokům v Paříži vyslovil pro úpravu schengenské dohody o volném pohybu. Měla by umožňovat kontroly i na hranicích mezi jednotlivými členskými státy. Belgie zase volá po zřízení evropského seznamu islamistů, kteří se vydali na Blízký východ bojovat ve „svaté válce“.

„Budeme bránit zřízení pohraničních kontrol a je možné, že v důsledku bude třeba upravit schengenskou dohodu,“ uvedl španělský ministr vnitra Jorge Fernández před víkendovým setkání ministrů vnitra v Paříži. Svoboda pohybu bez hraničních kontrol podle něj usnadňuje i pohyb islamistů s válečnými zkušenostmi. Odhaduje se, že v řadách radikálů v Sýrii a v Iráku válčí okolo tří tisíc bojovníků z Evropy.

„Jsme ve věčné debatě mezi svobodou a bezpečností,“ konstatoval ministr s tím, že primární by měla být bezpečnost, protože „ohroženo je základní právo na život“. Madrid podle něj nevystupuje proti svobodě pohybu, ale cílem by mělo být, aby této svobody nemohly zneužívat osoby oprávněně podezírané, že mohou být teroristy.

„Spolupráce mezi (zpravodajskými) službami našich zemí je klíčová. Je třeba vypracovat evropský seznam lidí válčících v zahraničí,“ usoudil belgický vicepremiér a ministr vnitra Jan Jambon.

Belgie jako jedna z prvních evropských zemí upozornila na problém, který může představovat návrat evropských islamistů z blízkovýchodního bojiště do vlasti. Odhaduje se, že v Sýrii a v Iráku válčí asi 300 radikálů z Belgie. Znepokojení ještě více vzrostlo po květnové střelbě v bruselském židovském muzeu se čtyřmi mrtvými. Ze zločinu je podezřelý francouzský islamista, vydaný mezitím do Belgie.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek