Belgie pátrá po šéfovi teroristů, Německo zakázalo demonstrace

19.01.2015
čtk

Evropské země čelící zvýšenému riziku teroristických útoků pokračují ve vyšetřování a pátrají po dalších lidech chystajících atentáty.

Atentáty, které měly být spáchány v Belgii a které překazil čtvrteční policejní zásah, podle médií řídil z Řecka nebo Turecka belgický účastník bojů v Sýrii Abdelhamid Abaaoud, po němž nyní Belgie pátrá spolu s americkou FBI. Belgické úřady chtějí požádat o vydání jednoho z mužů zadržených v sobotu v Řecku, který by podle prokuratury mohl mít spojitost s útoky. Zda jde o šéfa buňky, nechtěla prokuratura komentovat.

Francie pohřbila oba bratry Kouachiovy, kteří minulý týden zabili 12 lidí během útoku na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo. Ostatky Chérifa Kouachie spočinuly v sobotu v noci v anonymním hrobu v jeho bydlišti v Gennevilliers u Paříže. Said byl pohřben v pátek v noci v Remeši. Starostové obou měst neuspěli ve snaze pohřbům zabránit. Obávali se, že se z nich stanou poutní místa muslimských radikálů nebo vandalů. Podle zákona ale nemohli odmítnout uložení těl lidí, kteří ve městech bydleli.

Nebezpečí hrozí i v dalších zemích

Itálie o víkendu oznámila, že ze svého území v lednu vyhostila devět údajných islámských extremistů a hodlá se zbavit dalších.

Německá policie v neděli kvůli teroristické hrozbě zakázala veškerá shromáždění pod širým nebem plánovaná na pondělí v Drážďanech. Už předtím pondělní demonstraci zrušilo hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), protože islamisté vyhrožovali atentátem Lutzovi Bachmannovi, organizátorovi pochodů, které se od poloviny října konají každý týden v saské metropoli.

Podle informací policie dostali extremisté pokyn, aby se vmísili mezi demonstranty, a „mohli tak zavraždit jednu osobu z organizačního týmu“. Analytici tvrdí, že varování před teroristickou hrozbou může posílit antiislámské postoje v Německu.

V Evropě je prý 20 teroristických buněk

Evropské a blízkovýchodní zpravodajské služby odhadují, že v Německu, Belgii, Francii a Nizozemsku je na 20 spících teroristických buněk s až 180 lidmi připravenými zaútočit.

Evropské tajné služby se podle stanice CNN zajímají zejména o skupiny mužů, kteří se vrátili z bojů v Sýrii. Panuje přesvědčení, že radikální Islámský stát (IS) jim dal instrukci, aby připravili útoky jako odvetu za zapojení západních států do koalice, která útočí letadly na IS v Iráku a Sýrii. Všechny čtyři zmíněné země, tedy Německo, Francie, Belgie a Nizozemsko, jsou členy této koalice. V posledních dnech bylo v evropských zemích zadrženo přes 30 lidí.

Francie na svém území v rámci současné bezpečnostní operace rozmístila 122.000 policistů, strážníků a vojáků. Belgie má v pohotovosti 150 lidí určených k protiteroristickému zásahu a zvýšila bezpečnostní režim na druhý nejvyšší stupeň. Policistům bude při ostraze vytipovaných míst pomáhat 300 vojáků, z nichž polovina již rizikové objekty střeží. Na vysokém stupni je pohotovost v Nizozemsku.

Proti dalším karikaturám proroka Mohameda, které vyšly v novém čísle Charlie Hebdo, se v muslimském světě o víkendu zvedla vlna protestů. Nejdramatičtější situace byla v Nigeru, kde dav v sobotu vypálil osm kostelů a zahynulo tam pět lidí. Tisíce lidí vyšly do ulic rovněž v Pákistánu, kde se pálily francouzské vlajky a padaly výzvy k bojkotu francouzského zboží.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek