Jourová: Přesvědčovat firmy v ČR o ženách ve vedení není nutné

19.01.2015
čtk

Přesvědčovat velké firmy v Česku o prospěšnosti většího zastoupení žen ve vedení společností není nutné, neboť tam prostor již mají. Po setkání s vedoucími představiteli 16 předních firem to novinářům řekla eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví Věra Jourová. Přesvědčit naopak bude muset českou vládu, v níž se proti příslušné unijní směrnici staví její domovské hnutí ANO.

„Myslím, že jsme se tady dneska trošku lámali do otevřených dveří,“ uvedla ke schůzce Jourová. „Byly tady většinou firmy, které jsou založeny zahraničními matkami. A v těchto firmách je zcela zřejmé, že se ženám dává prostor, protože je to pro tu firmu a pro její byznys výhodné,“ doplnila česká eurokomisařka.

V Česku je však zastoupení žen ve vedení firem obecně nízké. Podle organizátora dnešní schůzky, nevládní platformy Byznys pro společnost, jich v dozorčích radách a představenstvech společností není ani čtvrtina a ředitelek je méně než deset procent.

Podle chystané směrnice EU by měli muži či ženy v dozorčích a správních radách velkých firem, jejichž akcie se obchodují na burze, obsadit nejméně 40 procent křesel. Stanovenou hranici by měly státní podniky dosáhnout v roce 2018, soukromé o dva roky později. V EU by se opatření nejspíš dotklo asi 5000 firem, v Česku asi šesti – ČEZ, Telefoniky ČR, Unipetrolu, Komerční banky, Pivovarů Lobkowicz a společnosti Philip Morris.

Jourová tento záměr „zdědila“ po své předchůdkyni v Evropské komisi Viviane Redingové. Musí ale pro něj získat podporu některých členských států včetně České republiky. Česká vláda směrnici odmítla kvůli nesouhlasu hnutí ANO. Jourová na konci loňského roku v Praze řekla, že se bude své stranické kolegy snažit přesvědčit, aby změnili názor. Jednat o tom bude také s Německem nebo Nizozemskem. Přesvědčit je chce do březnové rady v Rize.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek