Šéf NATO varoval Kosovo před návratem džihádistů

23.01.2015
čtk

Generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg při páteční návštěvě Prištiny varoval kosovské úřady před nebezpečím, které by mohl představovat návrat džihádistů ze Sýrie a z Iráku. V řadách tamních islamistů válčí i muslimští radikálové z Kosova.

„Návrat bojovníků představuje hrozbu pro nás pro všechny, samozřejmě hlavně pro země regionu, ale také pro všechny evropské státy,“ řekl politický šéf aliance. „V boji proti terorismu musíme spolupracovat,“ zdůraznil. Kosovská policie během loňského srpna a září pozatýkala 55 lidí, kteří jsou podezřelí, že se chtějí připojit k bojovníkům „svaté války“ v Sýrii či propagovat radikální islám a verbovat dobrovolníky do Sýrie a do Iráku.

Drtivou většinu z přibližně 1,8 milionu obyvatel Kosova tvoří umírnění muslimové, připomněla agentura AFP. Podle odhadu bezpečnostních složek zhruba 150 Kosovanů válčí v řadách džihádistů v Sýrii, 16 jich tam bylo zabito.

Generální tajemník OSN poblahopřál kosovských úřadům k rozhodnosti v této otázce, jakož i k chystanému přijetí zákona, který hrozí vězením verbířům rekrutů pro válčení v cizích zemích. Kosovský parlament nyní zvažuje provést v trestnímu zákoníku změny v tom smyslu, aby za válčení v cizině hrozilo vězení.

Balkánské státy nyní čelí znepokojivému nárůstu počtu dobrovolníků, kteří odešli válčit na Blízký východ. Všeobecně špatná hospodářská situace v tomto balkánském regionu představuje živnou půdu pro verbování v muslimských komunitách.

Stoltenberg v Kosovu navštívil rovněž alianční mírové síly mise KFOR.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek