Chovanec: ČR je pro unijní evidenci leteckých cestujících

30.01.2015
čtk

Česká republika plně podporuje vytvoření unijního systému informací o cestujících letecké dopravy a slibuje si od tohoto kroku včasné odhalení teroristů.

Na zasedání ministrů spravedlnosti a vnitra zemí Evropské unie v lotyšské metropoli Rize to ve čtvrtek prohlásil český ministr vnitra Milan Chovanec. Dvoudenní konference je věnována boji proti extremismu a sdílení informací mezi bezpečnostními složkami.

„Pokud jde o cestovní trasy teroristů, plně podporujeme vytvoření unijního systému informací o leteckých cestujících,“ citovala z Chovancova prohlášení tisková služba českého ministerstva vnitra. „Když budeme postupovat společně, stane se tento systém důležitou součástí našich schopností, jak teroristy včas odhalit.“

Schengen podle Chovance považuje Česká republika za „obrovskou hodnotu“, nicméně souhlasí s posílením kontrol rizikových osob na vnějších hranicích, a tedy i s povinnou kontrolou všech osob na vnějších hranicích Evropské unie.

Právě posílení ostrahy vnějších unijních hranic byla v sousedním Estonsku věnována konference představitelů ministerstev vnitra zemí EU, které sousedí s Ruskem a dalšími východoevropskými státy, jež nejsou součástí schengenského prostoru.

Zástupci pobaltských zemí, Finska, Slovenska a Rumunska a rovněž představitel Norska podle estonské televize upozornili na potřebu výraznějšího financování ostrahy vnějších unijních hranic. Vyslovili se ale proti zavedení hraničních kontrol uvnitř Evropské unie.

Ministr Chovanec na jednání v Rize podpořil „promyšlenou politiku“ EU v oblasti střelných zbraní, zejména jejich efektivní regulaci a technickou harmonizaci, informovalo ČTK ministerstvo vnitra. Pokud jde o předcházení extremismu, je podle českého ministra důležité společně předcházet radikalizaci v prostředí internetu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek