Jourová: Instituce EU musí v boji proti terorismu více spolupracovat

30.01.2015
čtk

Země EU musejí plně využívat možnosti, které jim v boji s terorismem dávají už existující opatření a nástroje, zdůraznila dnes v lotyšské Rize eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová.

Na tiskové konferenci po neformálním setkání ministrů vnitra a spravedlnosti poznamenala, že mezi priority komise patří snaha bránit radikalizaci, například ve věznicích. „Musíme zesílit snahy o prevenci antisemitské nenávisti stejně jako protimuslimských nálad,“ řekla Jourová novinářům. Posílit je podle ní potřeba evropské právo zaměřené proti rasismu a xenofobii.

Efektivním způsobem by podle české eurokomisařky měla být zajištěna spolupráce mezi všemi institucemi, které mají na starosti prosazování práva. „Například evropský zatykač a vzájemná právní pomoc jsou nástroje, které dobře fungují. Musíme plně využívat jejich možností,“ podotkla. Také agentura Eurojust by podle ní měla být využívána tak, aby mohla skutečně nabízet výměnu informací s Europolem a byla zapojena do jeho práce na teroristické problematice.

Směrnice proti praní špinavých peněz zase podle Jourové umožní lépe řešit otázku odhalování způsobů financování teroristických operací. Unijní země proto vyzvala k rychlému převzetí směrnice do jejich národního práva. „Musíme umět rychle zabavovat prostředky a z podezřelých převodů vyvozovat správné závěry,“ vysvětlila.

EU musí podle komisařky chránit své základní hodnoty a principy, na které na počátku ledna v Paříži zaútočili teroristé. Útok opět ukázal nebezpečí plynoucí z radikalizace části evropského obyvatelstva. Z EU se stovky mladých lidí vydaly na Blízký východ bojovat v řadách organizace Islámský stát (IS). Po návratu se někteří z nich podle tajných služeb stávají potenciální hrozbou. Otázkou terorismu a evropské odpovědi na něj se zabývali ve čtvrtek také ministři vnitra osmadvacítky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek