Komisař OSN pro uprchlíky: EU by měla zvážit azylové kvóty

04.02.2015
čtk

Evropská unie by měla zvážit zavedení kvót tak, aby se členské země spravedlivě rozdělily o žadatele o azyl a aby Německo se Švédskem nepřijímaly největší podíl uprchlíků, jako je tomu nyní. Ve Stockholmu to prohlásil vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres.

„Jsme připraveni v Evropě podpořit politické iniciativy, jako jsou například v některých situacích kvóty na přerozdělení (žadatelů o azyl),“ citoval Guterrese portál The Local.

Komisař dodal, že zatímco běženci obvykle vstupují do Evropy přes Řecko a Itálii, takřka polovina všech žádostí o azyl byla v loňském roce podána v Německu a ve Švédsku. To je podle něj znakem nepoměru v příjímání uprchlíků na evropském kontinentě.

Mnoho běženců raději o azyl požádá v severních státech Evropy, ne podle unijních imigračních pravidel v zemích, kde poprvé vstoupí na evropskou půdu. Švédsko se už v souvislosti s vysokým počtem žádostí o azyl obrátilo na ostatní unijní země s tím, aby i tyto státy přijaly větší podíl běženců.

Stížnosti na nedostatečné kapacity opakovaně vyslovují také Řecko či Itálie, které se potýkají s přílivem běženců mířících do Evropy na lodích.

„V tom, jak systém funguje, je chyba,“ řekl Guterres. Podle něj by Evropa měla zvážit „solidární mechanismus“. „Systém kvót je vždy krajním řešením. V ideálním případě by systém mezi evropskými zeměmi přirozeně nastavil spravedlivý podíl,“ dodal.

Švédsko v rámci EU přijímá největší počet uprchlíků v přepočtu na obyvatele, tvrdí The Local. V roce 2013 tato skandinávská země automaticky přiznala syrským uprchlíkům trvalý pobyt a od té doby počet žádostí o azyl dosahuje rekordních hodnot. Očekává se, že v letošním roce Švédsko zaznamená 90.000 žádostí.

Česká republika prozatím s rozsáhlým přijímáním uprchlíků nepočítá, chce se soustředit spíše na poskytování pomoci v krizových oblastech a v sousedství zemí postižených válečnými konflikty či přírodními katastrofami. V lednu nicméně vláda souhlasila s udělením azylu 15 syrským rodinám s dětmi, celkem zhruba 70 lidem, kteří se před boji uchýlili do Jordánska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek