Itálie vyzvala OSN, aby řešila kritickou situaci v Libyi

17.02.2015
čtk

Italský premiér Matteo Renzi dnes po schůzce se svými ministry zahraničí, vnitra a obrany vyzval Organizaci spojených národů (OSN), aby se vážně zabývala řešením situace v Libyi.

Podle Říma by v důsledku chaosu v této severoafrické zemi mohlo v dohledné době do Itálie dorazit až 200.000 uprchlíků. Jen od začátku letošního roku doplulo k italským břehům více než 6000 běženců, informovala agentura ANSA.

Rada bezpečnosti OSN by podle Renziho měla přimět účastníky všech bojujících stran v Libyi, aby zasedli k jednacímu stolu. Součástí řešení chaosu, který trvá v zemi od pádu režimu diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011, by podle něj měla být Liga arabských států i Evropská a Africká unie. Pominout by se neměly ani zájmy místních kmenů.

Už v pondělí vyzval italský ministr vnitra Angelino Alfano k vyslání mise OSN do Libye. „Mezinárodní společenství musí pochopit, že je to nutné pro budoucnost Západu,“ uvedl. Pokud se budou chaotické poměry v Libyi nadále prohlubovat, musí prý Evropa počítat s bezprecedentní vlnou uprchlíků.

Situace se podle Alfana už nedá řešit jen pomocí projektů na záchranu migrantů ve Středozemním moři jako jsou italský Mare Nostrum a evropský Triton, zasáhnout se podle něj musí přímo v Libyi. Podle ministryně obrany Roberty Pinottiové by Itálie mohla do Libye vyslat až 5000 vojáků. Bezprostřední zahájení intervence ale Renzi už v pondělí odmítl.

Kritika Ligy severu

Úvahy italské vlády o zásahu do situace v Libyi kritizoval předseda krajně pravicové strany Liga severu Matteo Salvini. „Itálie udělala velkou chybu, už když se podílela na intervenci v roce 2011, která vedla k pádu Kaddáfího režimu. Stejný omyl nesmíme opakovat,“ uvedl. Salvini rovněž vyzval, aby úřady nechávaly migranty, kteří se snaží hledat lepší budoucnost v Evropě, na lodích. Jen během minulé neděle přitom Italové ve Středozemním moři zachránili z 12 lodí celkem 2164 uprchlíků.

Aktuální italskou debatu o situaci v Libyi, někdejší italské kolonii, rozpoutal nejen neustávající příliv utečenců, kteří prchají přímo z Libye i ze subsaharských států, ale především nedělní zveřejnění videa radikálů z odnože Islámského státu s popravou 21 egyptských koptů a následné letecké údery na jejich pozice provedené libyjským a egyptských letectvem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek