Jordánský král promluví v EP o islamismu

10.03.2015
Euroskop, čtk, 10.3. 2015

V Evropském parlamentu pronese slavnostní projev jordánský král Abdalláh II. Bude mluvit o boji proti islamismu a terorismu, protože Jordánsko je v tomto úsilí jedním z hlavních spojenců Západu v blízkovýchodním regionu.

Europarlament má na svém pokračujícím plenárním zasedání ve Štrasburku kromě toho na programu především schvalování některých legislativních opatření, zejména o omezení poplatků za platby bankovními kartami. Hlasovat by měl také o usnesení vyzývajícím k zesílení úsilí o rovnost mužů a žen.

Jordánský panovník nebude před europoslanci poprvé. Vystoupil v europarlamentu už při dřívějších návštěvách v letech 2002, 2007 a 2012. Tentokrát si ho poslanci EP vyslechnou v době, kdy význam spojenectví s Jordánskem vzrostl kvůli boji proti organizaci Islámský stát v Sýrii a Iráku.

Jordánsko počátkem února zvýšilo svou účast na mezinárodní akci proti IS poté, co radikálové zveřejnili video s upálením zajatého jordánského pilota.

Na programu Evropského parlamentu

Europoslance dnes čeká také řada rozprav a hlasování. Schvalovat mají například nařízení o poplatcích, které si banky účtují při transakcích uskutečňovaných platebními kartami. Podle nového nařízení by mezibankovní poplatky za transakce uskutečňované debetními kartami nesměly přesáhnout 0,2 procenta hodnoty transakce a v případě kreditních karet 0,3 procenta.

Evropský parlament by dnes měl rovněž schválit usnesení kritizující podle poslanců příliš pomalý pokrok v oblasti rovnosti žen a mužů v Evropské unii.

V pondělní debatě na toto téma zazněly výtky ohledně nerovného postavení žen v hospodářské sféře a na trhu práce, například pokud jde o nerovnosti v platech a kariérním postupu. Návrh usnesení obsahuje také velmi kontroverzní body, jako je požadavek desetidenní placené otcovské dovolené a uznání práva žen na potrat a antikoncepci. Problematiku rovnosti pohlaví má v Evropské komisi od loňského podzimu na starosti česká komisařka Věra Jourová.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek