Ministři vnitra EU řešili, jak posílit evropský boj s terorismem

13.03.2015
čtk

Možnosti, jak nejlépe na evropské úrovni posílit boj proti teroristickým hrozbám, v Bruselu probírali ministři vnitra členských zemí EU. Mezi zvažovanými opatřeními jsou například posílené kontroly osob, které vstupují do schengenského prostoru bez vnitřní kontroly hranic, či snaha potírat na internetu šíření extremistických ideologií, například radikálního islámu.

„Pro ČR je zásadní hodnotou svobodný pohyb osob, to je hodnota, kterou má smysl chránit,“ řekl pro čtk první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček. Česká republika podle něj podporuje navrhovaná opatření, které ve čtvrtek ostatním zemím EU předložilo předsednické Lotyšsko.

Ochrana vlastních občanů je v EU úkolem především pro jednotlivé členské země, které si ale spolupráci přejí. Státy nyní zvažují například lepší výměnu informací zpravodajských služeb, včetně zapojení evropských agentur jako je Europol nebo Eurojust. Součástí diskusí je také snaha o potírání nelegálního obchodu se zbraněmi.

Na potřebě lepší kontroly osob, které vstupují do schengenské zóny volného pohybu, se v zásadě všechny státy EU shodují. Znamenalo by to ale například vybavení všech hraničních přechodů odpovídajícím technickým zařízením pro kontrolu dokladů. Součástí Schengenu je 22 z 28 zemí unie, loni do prostoru legálně přijelo 564 milionů lidí.

Diskuse se dál vede na konkrétními parametry, které by kontrolu dotyčného spustily. Nováček poznamenal, že otázky vznáší například Slovinsko, pro které by moc přísné kontroly mohly v letní sezóně znamenat vážné komplikace na frekventovaných hranicích s Chorvatskem.

Pro Česko, kde by se věc týkala pouze mezinárodních letišť, by případná zpřísnění podle Nováčka komplikaci znamenat neměla.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek