České oběti trestných činů budou chráněny po celé EU

02.04.2015
čtk

České oběti trestných činů budou moci být chráněny před obviněnými i v případě, že se přestěhují do jiného státu Evropské unie. Předpokládá to vládní novela zákona o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních, kterou podepsal prezident Miloš Zeman.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) již dříve uvedl, že jedním z hlavních cílů návrhu je zvýšení efektivity v oblasti poskytování přeshraniční ochrany oběti trestného činu a osobám jí blízkým.

Pokud se oběť trestného činu, o jejíž ochraně před obviněným rozhodly české justiční orgány, přestěhuje z Česka do jiného členského státu, bude moci požádat o vydání evropského ochranného příkazu. Na jeho základě bude chráněna i v zahraničí. Stejně tomu bude i v případech, pokud se oběť s vydaným ochranným opatřením přestěhuje z jiné unijní země do Česka.

Směrnice se týká ochrany oběti před pachatelem, případně podezřelým, který může ohrozit její život nebo tělesnou a duševní integritu. Jde mimo jiné o obtěžování, únos a nebezpečné pronásledování. Evropský předpis se vztahuje výhradně na trestní, nikoliv občanskoprávní věci.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek