Jourová: Do Sýrie odešlo za islamisty z Evropy až 6000 lidí

13.04.2015
čtk

Do Sýrie odešlo bojovat v řadách islámských radikálů 5000 až 6000 dobrovolníků z Evropy. V rozhovoru s francouzským listem Le Figaro to řekla evropská komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová. Jde ale jenom o dohad a podle české komisařky je realita horší. Jourová zároveň prohlásila, že je třeba se zaměřit spíše „na prevenci než na postih“.

EU podle komisařky v rozpočtu na letošní rok vyčlenila 2,5 milionu eur (68 milionů korun) pro vyškolení zaměstnanců vězeňského systému a prokurátorů.

Je prý třeba také zlepšit součinnost evropských policejních a soudních složek, zejména mezi policejní organizací Europol a jednotkou pro soudní spolupráci Eurojust. Výměna informací mezi těmito organizacemi by měla být „automatická a systematická“, řekla Jourová. Bude podle ní nezbytné sestavit širší vyšetřovací skupiny, aby pak mohli společně pracovat také prokurátoři a policisté z unijních zemí.

Komisařka prosazuje zřízení funkce evropského prokurátora. „Zpočátku by se specializoval na otázky finančních podvodů vzhledem k rozpočtu EU. Později bychom mohli uvažovat o rozšíření jeho pravomocí na zločiny páchané bez ohledu na státní hranice, například na obchodování s lidmi,“ sdělila komisařka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek