Po tragédii ve Středomoří budou ministři EU jednat o migraci

20.04.2015
čtk

Ministři zahraničí zemí EU dnes budou jednat o problému imigrace v situaci, kdy o víkendu ve Středozemním moři zahynulo až 700 lidí, zařadit tento bod chtěla šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová poté.

Diskuze ministrů o migraci se mimořádně zúčastní také eurokomisař pro vnitro a otázky migrace Dimitris Avramopulos. Původně měli ministři zahraničí osmadvacítky na schůzce v Lucemburku jednat o situaci v Libyi a Jemenu, ale především o vztazích EU se zeměmi Karibské oblasti a Latinské Ameriky.

„Každého dne je naší povinností zachraňovat lidské životy a rozdělit mezi všech 28 (členských států EU) tuto povinnost a odpovědnost, která příliš dlouho ležela jen na bedrech jižních zemí,“ uvedla Mogheriniová.

V případě, že se potvrdí počty obětí víkendové nehody ve Středomoří, půjde o jednu z největších tragédií podobného typu za několik posledních desetiletí. Počet lidí, kteří jen od začátku letošního roku zahynuli během cesty do Evropy, zřejmě stoupne na více než 1500. Už loni se číslo obětí vyšplhalo na 3500.

Itálie chtěla, aby se tématem už tento týden zabýval mimořádný unijní summit. Do roku 2014 Itálie zachraňovala uprchlíky v rámci své vlastní námořní operace Mare Nostrum, poté ji nahradila evropská mise agentury pro ostrahu hranic Frontex.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek