EU řeší, zda potápět lodě používané k převozu uprchlíků

21.04.2015
čtk

Evropská unie uvažuje o tom, jak potápět prázdné lodě, které pašeráci používají k převážení migrantů přes Středozemní moře do Evropy. Je to jeden z deseti bodů, který v pondělí předložila Evropská komise jako podklad pro společné jednání ministrů vnitra a zahraničí zemí osmadvacítky.

„Znamená to silnější (operace) Triton a Poseidon, s více penězi,“ řekla šéfka diplomacie EU Federika Mogheriniová novinářům. Záchranné operace je třeba podle ní řešit strukturovaněji než dosud a příslušným způsobem také posílit evropskou agenturu Frontex, která za ochranu vnějších hranic EU odpovídá.

Unie by podle Mogheriniové ale měla také vzájemně více sdílet odpovědnost, pokud se týká rozmísťování uprchlíků.

V Libyi chybí partner k jednání

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek zdůraznil, že u případného vyhledávání a ničení „pirátských lodí“ musí být jasný právní základ pro podobné akce. Příslušný bod materiálu, který předložil eurokomisař pro vnitřní věci Dimitris Avramopulos, zmiňuje jako inspiraci pozitivní výsledky mezinárodních protipirátských operací u somálských břehů.

„Těžko se dnes říká ano a ne. Právě proto, že to nejsou jednoduché body,“ poznamenal ministr. Připomněl, že je složité najít například v Libyi, rozdělené občanskou válkou, partnera pro jednání.

Do řešení problematiky by také měly být zapojeny organizace jako je OSN a její instituce. Britský ministr zahraničí Phillip Hammond podle Zaorálka na schůzce zmínil i otázku možného podílu NATO.

Chovanec: ČR odmítá kvóty

Český ministr vnitra Chovanec připomněl, že příčinou migrační vlny je destabilizace v zemích jako je právě Libye či Sýrie. Na cestě je podle něj 4,5 milionu uprchlíků a tlak na unijní hranici zesiluje. „Chtěli bychom zintenzivnit boj především s převaděčskými gangy. S těmi, kdo vydělávají na bídě, chudobě a neštěstí těch lidí,“ uvedl ministr.

Také podle Chovance chce Praha o některých z bodů komise ještě před summitem vést debatu. ČR je podle obou ministrů připravena finančně přispět na programy, které se tragédiím uprchlíků budou snažit předcházet.

Chovanec také připomněl odmítavý postoj české vlády k případnému zavedení povinných kvót pro „redistribuci“ azylantů. Jeden z dnešních bodů se zmiňuje o „nouzovém“ mechanismu pro umísťování uprchlíků, další předkládá návrh na dobrovolný pilotní projekt znamenající vznik 5000 míst pro uprchlíky.

„Jednoznačně říkáme: pojďme pomáhat v zemích původu,“ řekl český ministr vnitra. Jedním z navržených bodů je také návrh vznik nového programu návratu nelegálních uprchlíků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek