Sobotka: EU musí bojovat proti převaděčům nelegálních migrantů

22.04.2015
čtk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude na čtvrtečním mimořádném summitu Evropské unie k nelegální migraci prosazovat, aby se EU zaměřila na boj proti převaděčům a na pomoc uprchlíkům v zemích původu.

Premiér to uvedl dnes po jednání vlády, která schválila mandát pro premiéra v Bruselu. Desetibodový plán Evropské komise s opatřeními proti převážení migrantů ve Středomoří je česká vláda podle Sobotky „v zásadě“ připravená podpořit.

„Měli bychom se především zaměřit na boj proti organizátorům nelegální migrace, tedy převaděčům. Je evidentní, že řada těchto organizátorů ve skutečnosti operuje ze stávajících členských zemí Evropské unie a udělali si z neštěstí lidí, kteří jsou na útěku před válkou výhodný byznys,“ prohlásil premiér.

Na ochraně vnějších hranic unie by se podle něj měla EU více podílet jako celek prostřednictvím agentury Frontex a větší podporou Europolu. Stabilizace severoafrického regionu a zejména Libye by se podle Sobotky měla stát zahraničněpolitickou prioritou EU.

„Tím druhým cílem by měla být pomoc uprchlíkům v zemích původu,“ doplnil premiér. Česká vláda je podle něj na tuto pomoc připravena přispět. Připomněl, že na letošní rok na ni vyčlenila sto milionů korun. Znovu nicméně odmítl úvahy o případných kvótách pro přijímání uprchlíků v jednotlivých členských zemích.

Mimořádný unijní summit k migraci svolal předseda Evropské rady Donald Tusk v reakci na sérii tragédií uprchlíků z Afriky a Blízkého východu ve Středozemním moři, která vyvrcholila víkendovou nehodou u libyjského pobřeží, při níž zahynuly stovky lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek