EP podpořil kvóty pro přijímání uprchlíků

30.04.2015
čtk

Evropští poslanci podpořili rezoluci, která vyzývá k přijímání uprchlíků jednotlivými členskými státy a větší finanční podpoře na pomoc běžencům. Většina poslanců byla kritická k výsledkům mimořádného summitu EU. Rezoluce je pouze vyjádřením názoru EP a nemá žádný legislativní dopad.

Podle europoslanců by se členské země měly místo ochrany vlastních hranic zaměřit na záchranu životů běženců. Ve společném usnesení většiny frakcí proto vyzvali k větší otevřenosti hranic vůči uprchlíkům, kterým by jednotlivé státy měly udělovat azyl na základě kvót.

„EP vyzývá členské státy, aby více přispívaly do stávajících systémů přesídlování,“ uvádí se v rezoluci, která požaduje po evropských zemích rovněž urychlení azylového procesu, což by umožnilo udělit azyl většímu počtu žadatelů.

Juncker označil za vážnou chybu ukončení záchranné operace Mare Nostrum, kterou financovala Itálie a která v minulých dvou letech vedla k záchraně desetitisíců životů. „Nebylo normální, aby to celé financovala Itálie,“ řekl šéf komise. Závěry vrcholné schůzky, na níž představitelé unie přijali plán počítající se ztrojnásobením finančních prostředků do probíhajících bezpečnostních operací ve Středozemním moři, označil Juncker za nedostatečné.

Hlasování českých europoslanců

Téma kvót rozdělilo v hlasování české europoslance. Vládní sociální demokraté je podpořili. „Jsou jedním z dílčích řešení, které by měly napomoci, aby Itálie, Řecko či Španělsko nezůstaly při řešení tohoto problému samy,“ zdůvodnil svou podporu návrhu Miroslav Poche, podle něhož by ale základem řešení situace uprchlíků měla být zvýšená pomoc přímo v oblastech jejich původu, zvláště v severní Africe.

Lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová rezoluci jako celek podpořila, při hlasování o kvótách se však zdržela. „Přeji si totiž, abychom tak učinili (přijali uprchlíky) dobrovolně, jako výraz naší odpovědnosti a solidarity s těmi, kteří jsou skutečně postiženi válkou a pronásledováním,“ uvedla Šojdrová.

Europoslanci za ODS odmítli rezoluci jako celek. „V první řadě musíme nyní upřednostnit bezpečnostní hledisko a dát najevo, že Evropa není připravena absorbovat desítky, ne-li stovky tisíc běženců,“ řekl Jan Zahradil.

TOP 09 a KDU-ČSL naopak usnesení podpořily s výhradou proti kvótám. „Země Unie se musí spolupodílet na řešení situace, ať už finančně, nebo přijímáním uprchlíků na bázi dobrovolnosti,“ uvedl vedoucí české delegace v poslanecké frakci lidovců Luděk Niedermayer z TOP 09.

„Současný apel je výzvou Evropské komisi, aby iniciovala legislativní postup, se kterým musí souhlasit Evropský parlament a členské státy. V této narychlo sepsané rezoluci, jejímž cílem je se vyjádřit k nedávnému neštěstí, ani není prostor definovat možnosti, jakými mohou státy pomoci jižním zemím zvládat nápor migrantů,“ řekl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Podle něj jde především o to, aby státy EU sjednotily svoji strategii azylové politiky.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek