EK: Rozšířená operace Triton bude mít novou podobu

05.05.2015
čtk

Nový operační plán rozšířené podoby námořní operace Triton v těchto dnech dojednává evropská agentura Frontex s Itálií, Maltou a Řeckem. Novinářům to dnes v Bruselu řekla mluvčí Evropské komise Natasha Bertaudová, podle které by komise také chtěla do poloviny měsíce předložit členským zemím EU a europarlamentu k rychlému schválení návrh upraveného rozpočtu činností, jimiž se unie ve Středozemním moři snaží zvládat nynější rozsáhlou uprchlickou vlnu.

Bertaudová ovšem dnes také před novináři vyloučila, že by unie mohla přijmout „australský model“ přístupu k migrantům. Připomněla, že EU se řídí principem, podle kterého není možné vracet uprchlíky zpět do zemí, kde jim hrozí nebezpečí. Reagovala tak na dnešní prohlášení australského premiéra Tonyho Abbotta, podle kterého prý Evropa hledá ohledně migrace rady právě v Austrálii.

Abbott podle agentury AP nezmínil, který konkrétní evropský stát či státy se na jeho zemi obrátily. Bertaudová poznamenala, že o podobném kontaktu nemá žádné informace.

Austrálie ve snaze odradit uprchlíky od nebezpečné cesty po moři do Austrálie před časem zavedla přísnou azylovou politiku. Lodě vrací na místa vyplutí, běžence zadržuje v táborech mimo své území a nabízí jim možnost usídlit se v Kambodži.

ČR chce pomoci letadly CASA

Na sílící migrační vlnu reagoval koncem dubna mimořádný summit EU slibem, že členské země unie ztrojnásobí prostředky operace Triton u italských břehů a podobné, byť rozsahem menší operace Poseidon u řeckých ostrovů v Egejském moři.

Podle mluvčí Bertaudové bude o konkrétním zapojení lodí a letadel, která premiéři a prezidenti slíbili na summitu, rozhodnuto právě v souvislosti s novým operačním plánem. Lodě i peníze nabídly země jako je Británie, Německo či Francie. Praha počítá s možným zapojením vojenského letadla CASA. Ztrojnásobení prostředků Tritonu je přitom jen dorovnáním jeho možností na úroveň loni ukončené italské operace Mare Nostrum.

Od konce dubna se v rámci Tritonu, který už doplnila jedna francouzská vojenská loď, uskutečnily tři desítky záchranných operací. Celkem 2500 migrantů už připlulo do Itálie, uvedla mluvčí, a asi 3000 je tam nyní na evropských lodích převáženo. Bertaudová také za stejné období potvrdila deset obětí.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek