EU připravuje rezoluci OSN ke Středomoří

11.05.2015
čtk

Británie připravuje pro Radu bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který má Evropské unii poskytnout mandát k vojenským operacím, jež zastaví příliv uprchlíků z Afriky do Evropy. O migrační politice budou 18. května jednat ministři zahraničí EU a po nich pak v červnu účastníci summitu EU.

Podle diplomatických zdrojů z Bruselu, na něž se odvolal list The Guardian, chtějí mít lodě EU právo operovat v libyjských teritoriálních vodách a útočit na lodě lidí, kteří uprchlíky převážejí. Většina plavidel vyráží právě z Libye, letos do Evropy dorazilo přes 30.000 běženců a víc než 1700 osob plavbu nepřežilo.

Federica Mogheriniová, která řídí zahraniční politiku EU, bude v pondělí o plánech unie informovat Radu bezpečnosti OSN. Mogheriniová minulý týden navštívila Peking a ujistila se, že Čína nemá v úmyslu rezoluci k vojenské operaci ve Středomoří vetovat. Její spolupracovníci věří, že se podaří zabránit také ruskému vetu.

Itálie, která má o operaci největší zájem, protože se potýká s největším počtem běženců, oznámila, že Rusové jsou připraveni spolupracovat. Libyjský zástupce při OSN řekl, že s ním plány unie nikdo nekonzultoval.

Zapojení 10 zemí EU

Návrh počítá s tím, že operaci EU by velela Itálie a účastnilo by se asi deset zemí EU včetně Británie, Francie a Španělska. Cílem má být ničit převaděčům jejich lodě a zabránit jim v dalším nelegálním převážení lidí. K tomu účelu budou do operace zapojena i vojenská plavidla včetně britské válečné výsadkové lodě Bulwark, která je nyní u Malty, a také vojenských vrtulníků.

Kritici ale upozorňují, že s převaděči spolupracují také členové radikálních skupin, které působí v Libyi a k nimž patří rovněž Islámský stát. Ty mají dělostřeleckou techniku a protiletecké baterie poblíž pobřeží. Útok na lodě EU by mohl do operací zavléct také NATO.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek