Komise představí migrační agendu. Zahrnuje i kvóty pro azylanty

13.05.2015
čtk

Návrh na určitý klíč k rozdělování uprchlíků mezi členské země EU bude s velkou pravděpodobností součástí nové strategie k řešení migrace, kterou dnes plánuje představit Evropská komise. Kvóty na uprchlíky ale ostře odmítá řada států osmadvacítky, včetně České republiky.

Distribuční kritéria pro jednotlivé členské země se týkají výkonu jejich ekonomiky, počtu obyvatel, míry nezaměstnanosti či dosavadních počtů žadatelů o azyl. Česko, podobně například jako Slovensko a další státy, hovoří v této věci o potřebě dobrovolnosti. Naopak například Německo nebo Itálie patří mezi státy, které by podobné závazné řešení podpořily.

Evropská migrační agenda, jak se dokument z dílny eurokomisaře pro vnitřní věci Dimitrise Avramopulose jmenuje, je ale výrazně širší, netýká se jen redistribuce azylantů uvnitř EU. Předpokládá posílení systému ochrany vnějších hranic unie a záchranných operací evropské agentury Frontex, podpory systému udělování azylu a především snahu řešit situaci přímo v zemích, odkud uprchlíci přicházejí. Unie také plánuje, s případnou podporou Rady bezpečnosti OSN, zasahovat proti plavidlům, která k přepravě tisíců lidí přes moře používají pašeráci.

Materiál je součástí reakce EU na masivní uprchlickou vlnu ze severu Afriky směrem do jižních zemí osmadvacítky. Od počátku roku při pokusu překonat Středozemní moře zahynulo na 1770 osob a masivní vlna rozhodně není u konce.

O migraci jednali lídři zemí EU na mimořádném summitu na konci dubna. Dohodli rozšíření operací evropské agentury Frontex ve Středozemním moři. Kolem otázky redistribuce uprchlíků tak, aby zátěž nenesly jen ty nejpostiženější země, ale vrcholná schůzka osmadvacítky odhalila především pokračující neshody.

Středeční návrh komise bude strategickým dokumentem. Teprve na jeho základě případně vzniknou konkrétní právní texty. S nimi bude muset souhlasit nejen europarlament, který také kvóty prosazuje, ale též členské země EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek