Europol bude mazat stránky extremistů

27.05.2015
čtk

Europol bude mít speciální tým, který se zaměří na internetové stránky s teroristickým obsahem. Experti pak budou podezřelé weby mazat. Novinářům to řekl zástupce ředitele Europolu Oldřich Martinů, který v Praze jednal s policejním prezidentem Tomášem Tuhým.

Tým „mazačů“ podezřelého obsahu internetu by měl podle Martinů začít fungovat od 1. července. „Cílem je na internetu identifikovat teroristický nebo radikální text webové stránky, které ve spolupráci s providery chceme odstraňovat,“ řekl na dotaz ČTK Martinů. Podle něj by se tím mělo zabránit šíření nebo sdílení nebezpečného obsahu webu.

Monitoring 6 tisíc lidí

Kromě toho by ještě letos mělo začít fungovat evropské centrum proti terorismu, které bude shromažďovat informace. Ty pak budou moct využít ostatní členské státy. „Centrum bude monitorovat hlavně sociální sítě, darknet a všechny různé on-line lokace, kde se může vyskytovat jakákoliv aktivita, která by mohla podporovat terorismus,“ řekl ČTK policejní expert Jarek Jakubček, který pracuje v Evropském centru pro boj proti kyberkriminalitě. Rychlé předání informací by pak mohlo zabránit případnému teroristickému útoku.

V hledáčku Europulu je nyní podle Martinů zhruba 6000 osob z členských států EU, které jsou podezřelé toho, že bojovali třeba na straně Islámského státu. U čtvrtiny členské státy tyto informace potvrdily. „Jsou to zpravidla jednotlivci, kteří spolu komunikují přes internet a snaží se být neviditelní, aby se nepoznalo, kdy udeří,“ podotkl Martinů.

Nový český policejní útvar

Na lepší boj proti kyberkriminalitě se chystá i tuzemská policie. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého stále platí plán, že by od 1. ledna 2016 měl začít fungovat nový policejní útvar. Ten bude proti kybernetické kriminalitě bojovat společně s experty Národního bezpečnostního útvaru. Podle Tuhého se zatím počítá s tím, že by tam mohlo pracovat zhruba 200 policejních expertů, jejich počet se ale ještě může změnit.

„Část bude zaměřena na vyšetřování a odhalování kriminality,“ řekl ČTK Tuhý. Další část podle něj budou experti, znalci nebo technici. Europol je organizace, která spadá po Evropskou unii a má sídlo v nizozemském Haagu. V podstatě jde o mezinárodní policejní spolupráci, která se zabývá hlavně potíráním všech typů kriminality.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek