Německo a Francie protestují proti kvótám pro uprchlíky

02.06.2015
čtk

Německo s Francií zpochybnily současný návrh Evropské komise, který počítá s unijním přerozdělením 40.000 Syřanů a Eritrejců z táborů v Itálii a Řecku.

Berlín s Paříží jsou toho názoru, že plán komise nebere plně v úvahu dosavadní úsilí, které obě země s přijímáním uprchlíků již vyvinuly, napsala agentura Reuters.

„Mechanismus dočasného přemístění musí být založen na dvou principech stejné důležitosti: odpovědnosti a solidaritě. Myslíme si, že rovnováha mezi oběma principy v návrhu předloženém komisí zatím nebyla dosažena,“ uvedla ve společném prohlášení ministerstva vnitra Německa a Francie. Podle kvót ohlášených Evropskou komisí by obě země měly přijmout takřka 40 procent z celkových asi 40.000 běženců.

Mluvčí Evropské komise Natasha Bertaudová společné vyjádření obou zemí uvítala jako důkaz debaty, která se o problému vede. „K diskusi s členskými státy jsme otevřeni,“ poznamenala a připomněla blížící se schůzku ministrů vnitra a spravedlnosti zemí EU. Ti se sejdou 15. a 16. června v Lucembursku.

Prohlášení Berlín s Paříží učinily krátce před dvoudenním setkáním několika unijních ministrů vnitra, které v pondělí začalo na saském zámku Moritzburg nedaleko Drážďan. Jedním z témat schůzky, na které jsou očekáváni i američtí ministři vnitřní bezpečnosti Jeh Johnson a spravedlnosti Loretta Lynchová, jsou právě otázky přílivu běženců do EU.

Návrh na pomoc Itálii a Řecku ostře odmítá část členů evropské osmadvacítky. Je mezi nimi i Česko, na které by podle tohoto plánu připadlo 1328 azylantů. Jiným zemím nevadí koncept přerozdělení jako takový, ale nelíbí se jim výpočetní metoda, podle které komise navrhuje počty pro jednotlivé země EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek