EU se pře o podobu kvót pro uprchlíky

03.06.2015
čtk

V otázce přerozdělení uprchlíků mezi jednotlivé členské státy na základě kvót je Evropská unie stále nejednotná. Konstatoval to německý ministr vnitra Thomas de Maizière na závěr neformální dvoudenní schůzky ministrů vnitra šesti nejlidnatějších zemí EU v saském Moritzburgu.

De Maizière uvítal návrh Evropské komise rozdělit uprchlíky v EU prostřednictvím kvót. Podle něj to vytváří dobrý základ pro vznik evropské uprchlické politiky. Musí však podle něj být výrazněji zohledněny výsledky už vykonané práce jednotlivých zemí.

Kvóty ano, ale jiné než chce Komise

Kromě toho by podle německého ministra měli být přerozdělováni pouze ti uprchlíci, kteří mají naději získat azyl. Například jde o uprchlíky před syrskou občanskou válkou. Všichni ostatní by měli projít azylovým řízením v první přijímací zemi.

Německo s Francií už před saskou schůzkou ve společném prohlášení zpochybnily současný návrh Evropské komise, který počítá s unijním přerozdělením 40.000 Syřanů a Eritrejců z táborů v Itálii a Řecku.

Berlín s Paříží jsou toho názoru, že plán komise nebere plně v úvahu dosavadní úsilí, které obě tyto země s přijímáním uprchlíků již vyvinuly. Mechanismus dočasného přemístění má být podle nich založen na dvou principech stejné důležitosti: odpovědnosti a solidaritě.

Řecko podporuje německo-francouzský návrh

Právě řecký ministr vnitra Dimitris Avramopulos, který se jednání v Moritzburgu účastnil, německo-francouzskou námitku podpořil a zdůraznil, že právě o kvótách ještě bude třeba diskutovat. Brusel je podle Avramopulose připraven o způsobu přerozdělování uprchlíků dále jednat.

„Tento návrh (německo-francouzský) je zcela rozumný, když uvážíme, že 6000 migrantů do EU přišlo jenom v posledních dnech,“ prohlásil řecký ministr na jednáních, jichž se z EU zúčastnili také ministři vnitra Francie, Itálie, Španělska, Británie a Polska.

Jednotní byli ministři podle Avramopulose v názoru, že je nutné společně bojovat proti pašování lidí, vracet uprchlíky, kteří nemají nárok na azyl, a zapojit do řešení problémů tranzitní země a země původu uprchlíků.

Avramopulos uvítal návrh EK zřídit v Nigeru záchytný tábor, aby byli afričtí uprchlíci ještě na svém kontinentu informováni o šancích na přijetí v Evropě.

Ministři v Moritzburgu hovořili také o dalších tématech, jako jsou společný boj proti terorismu nebo kriminalita na internetu. Některých jednání se zúčastnili také americká ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová a náměstek amerického ministra vnitřní bezpečnosti Alejandro Mayorkas.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek