Německo: sílí hlasy po obnovení hraničních kontrol

11.06.2015
čtk

Při dočasném obnovení hraničních kontrol během summitu skupiny G7 zadrželi němečtí politisté řadu pašeráků drog a převaděčů. Mezi bavorskými a saskými politiky se proto objevují hlasy po jejich trvalém obnovení.

„Vnější hranice Evropské unie je děravá a naši sousedé se dívají stranou. Když představitelé EU nepovolí více hraničních kontrol, sami se stávají společníky převaděčů, obchodníků s lidmi a dalších zločinců,“ řekl deníku Bild generální tajemník bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Andreas Scheuer.

Scheuer poukázal na výsledky hraničních kontrol, které Německo dočasně zavedlo od 26. května do 8. června. V Bavorsku při nich policisté zkontrolovali 105.000 lidí a 430 z nich zakázali vstup do země, dalších 8600 vyšetřují pro porušení imigračních pravidel. Navíc bylo zadrženo 350 hledaných osob a policisté odhalili i pašeráky drog a zbraní.

Také ze Saska se ozývá volání po trvalém obnovení hraničních kontrol. Policie tam v uplynulých dnech zkontrolovala 110.000 lidí, zadržela přitom 60 osob, na které byl vydán zatykač, a zadržela 2,7 kilogramu pervitinu.

„Potřebujeme snad lepší důkaz, že hraniční kontroly fungují a dělají Sasko bezpečnější?“ řekl deníku Freie Presse europoslanec Hermann Winker z Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Podle něj je třeba kontroly na hranicích provádět pravidelně.

Už dříve se pro trvalé znovuzavedení hraničních kontrol vyslovila spolupředsedkyně euroskeptické strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryová.

Ministr vnitra trvalé kontroly odmítl

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére však požadavek odmítl s tím, že policie dosahuje podobných úspěchů i při namátkových kontrolách. Ke stálému uzavření hranic navíc Německo nemůže přistoupit, protože je členem schengenského prostoru bez hraničních kontrol.

Schengenské dohody umožňují státům po konzultaci s ostatními zeměmi obnovit kontroly na omezenou dobu, obvykle ne delší než 30 dnů, pokud to vyžaduje veřejný zájem nebo veřejná bezpečnost. Německo kontroly zavedlo, aby zabránilo v příjezdu do země radikálním odpůrcům globalizace. Obávalo se totiž násilností při demonstracích proti summitu G7.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek