Chovanec: Solidarita musí být dobrovolná


Euroskop, čtk

Členské země Evropské unie nejsou jednotné v názoru na možnost povinného přerozdělování žadatelů o azyl. Po lucemburské diskusi se svými resortními kolegy to novinářům společně řekli ministři vnitra Slovenska Robert Kaliňák a Česka Milan Chovanec.

„Myslíme si, že povinná solidarita je mimořádně škodlivá,“ prohlásil před novináři Kaliňák. Pomoc podle něj i podle českého ministra Chovance musí být solidarita na dobrovolném základě. Problematikou se bude koncem příštího týdne zabývat také summit Evropské unie.

Lídři evropských zemí na své mimořádné schůzce k migraci v dubnu zdůraznili právě potřebu dobrovolnosti, přesto později Evropská komise nabídla mechanismus povinného přerozdělování. Její zástupci totiž poukazují na to, že dobrovolný princip platí už nyní a věc zjevně neřeší.

Jak zastavit příliv imigrantů?

„Chceme se rozhodovat suverénně, na základě našich možností,“ poznamenal Chovanec. Podle slovenského ministra není možné čerpat vodu z domu, do kterého stále zatéká. „Nejprve musíme ten příval zastavit,“ dodal Kaliňák. V této souvislosti označil za dobré další z návrhů Evropské komise, které směřují právě ke snížení počtu migrantů, například zlepšením spolupráce se zeměmi jejich původu.

Evropská komise v květnu jako součást odpovědi EU na migrační vlnu navrhla přerozdělit za dva roky 40.000 žadatelů o azyl ze Sýrie a Eritreje, u nichž je naděje na získání azylu v unii. To by mělo ulehčit Itálii a Řecku, které příval přestávají zvládat. Na ČR by připadlo 1328 osob, na Slovensko 785 lidí.

Podobné rozhodnutí není podle Kaliňáka možné prosadit násilím. Výhrady mají země visegrádské skupiny, státy Pobaltí, Rumunsko, Bulharsko, ale třeba také Španělsko či další země. Především východoevropské a středoevropské státy odmítají celý princip, jiným se nelíbí způsob, jaký Evropská komise navrhla pro výpočet přidělovací kvóty. Ten je založený na počtu obyvatel, ekonomickém výkonu země i třeba množství v minulosti udělených azylů.

ČR nabídla na pomoc Itálii 24 milionů

„Nezazněl názor, že by neměla být solidarita a pomoc,“ zdůraznil český ministr vnitra. Italský ministr Alfonso Alfano podle něj na jednání připomínal, že situace jeho země je skutečně špatná. Alfano poté novinářům společně s kolegy z Německa Thomasem de Maziere a Francie Bernardem Cazeneuvem řekl, že ze strany zemí střední a východní Evropy slyšel „konstruktivní příspěvky“.

Přímo v Itálii jednal minulý týden Chovancův první náměstek Jiří Nováček. Podle ministra nabídl zemi tři formy pomoci, od technické přes personální po finanční ve výši 900.000 eur (přes 24 milionů korun). Odpověď vnitro zatím nedostalo.

Jedná se i o vnitřní bezpečnost

EU musí vyslat jasný vzkaz vlastním občanům, že migrace je také otázkou vnitřní bezpečnosti, míní Chovanec. Zločinečtí pašeráci lidí by měli slyšet, že Evropa se chystá jim potápět lodě a zabavovat majetek. A migranti, kteří nemají nárok na mezinárodní ochranu, musí podle Chovance pochopit, že budou vraceni zpět.

Plán komise, jak čelit nynější migrační vlně počítá s evropskou vojenskou operací, které k plnému spuštění ale stále chybí souhlas Rady bezpečnosti OSN. Lepší spolupráce se třetími zeměmi by měla snížit počty těch, kdo se snaží moře překonat. Součástí návrhů je i program přesídlení 20.000 lidí s právem na mezinárodní ochranu, kteří zatím nejsou na evropském území, snazší způsob legální migrace, ale i změny ve způsobu, jak nyní funguje azylové řízení.

Jen letos přeplulo Středozemí přes sto tisíc lidí

Podle úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) od počátku roku k 10. červnu přeplulo přes Středozemní moře do Evropy 105.000 lidí, při pokusu o tuto cestu nalezlo smrt 1850 osob. Loni za celý rok moře překonalo 214.000 migrantů, zahynulo jich 3500.

Celkem 39 procent letošních příjezdů připadá na občany Sýrie. Na druhém místě se jedná o Afghánce (17 procent), následované občany Eritreje (osm procent), Somálska (šest procent) a Nigérie (čtyři procenta).

Český ministr však uvádí, že „nejméně 60 procent“ příchozích jsou ekonomičtí migranti. Automatické zavedení kvót prý jen pobídne další, aby se do Evropy pokusili dostat. ČR chce pomáhat těm potřebným, kterým v jejich zemích hrozí smrt či perzekuce, uvedl dnes Chovanec.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek