Sobotka: Uprchlickou krizi nelze řešit jednostrannými kroky

24.06.2015
čtk

Rozhodnutí Maďarska nebrat zpět žadatele o azyl, kteří se rozhodli pokračovat dál na Západ, je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) reakcí na situaci kolem kvót pro uprchlíky, premiér novinářům řekl, že situaci nelze řešit takovýmito jednostrannými kroky, s tím souhlasí i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Maďarsko dnes jednostranně pozastavilo platnost azylové dohody, podle které žádost o poskytnutí azylu musí projednat ta země, v níž uprchlík poprvé vstoupí na půdu Evropské unie.

Dopad maďarského rozhodnutí na Českou republiku bude podle premiéra jen nepřímý vzhledem k tomu, že Česko nemá společné hranice s Maďarskem, odkud uprchlíci míří spíše do Rakouska a do Německa.

„Ten dopad na Českou republiku bude spíše nepřímý, nicméně je to určitý negativní signál toho, že Evropa není schopna řešit současnou uprchlickou krizi,“ řekl Sobotka.

Zaorálek je také proti nerespektování dohod

Premiér uvedl, že kvůli uprchlické vlně vzniká napětí uvnitř schengenského prostoru, které ale nelze řešit jednostrannými kroky. Podobně Zaorálek pokládá maďarský krok za signál, že je třeba se na řešení uprchlické otázky v rámci EU dohodnout. „Protože není dobré, když jednotlivé státy začínají vypovídat respektování dohod a smluv, které jsou základem systému, ve kterém se pohybujeme,“ řekl ministr.

Každý by měl respektovat pravidla hry, opak hrozí bezvládím, poznamenal Zaorálek. Maďarské důvody ovšem chápe. Maďarsku na návrhu Evropské komise ohledně rozdělení uprchlíků vadí, že se týká jen migrantů v Itálii a Řecku. Maďarsko ale také hostí podle Zaorálka desetitisíce uprchlíků mířících do Evropy přes Balkán, s nimiž navržené kvóty nepočítají.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek