Slovensko akceptuje příchod více jak 1000 imigrantů během dvou let

09.07.2015
čtk

Slovensko během dvou let pomůže více než tisícovce migrantů, vyplývá to z prohlášení ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Počet uprchlíků, o které se Slovensko postará, se nakonec možná zvýší. Ministr zahraničí Miroslav Lajčák uvedl, že jeho úřad jedná o pomoci migrantům s církvemi a nevládními organizacemi. „Mohou se podílet přímo tím, že by vytvořily kapacitu na přijetí lidí ve svých zařízeních,“ řekl Lajčák novinářům.

Slovensko podporuje charitativní aktivity

„Pomoc těm nejpostiženějším z místa krize bývá asi nejúčinnější a nejlepší humanitární pomoc,“ řekl dnes Kaliňák novinářům. Dodal, že Slovensko podporuje aktivity charitativních organizací, které chtějí pomoci syrským křesťaňům. V rámci tohoto programu by na Slovensku mohlo získat azyl zhruba sto lidí.

Největší část slovenského příspěvku k řešení migrační krize v EU bude tvořit stávající program přesídlování uprchlíků, kteří se na Slovensku připravují na život v cílové zemi, například ve Spojených státech. Zatímco v současnosti jde o 300 osob ročně, nově Slovensko počítá s navýšením kapacity projektu na 500 lidí, půjde zejména o rodiny s dětmi.

Slovensko také jedná s Rakouskem o možnosti poskytnout ubytování pro uprchlíky, kteří žádají o azyl v této alpské zemi, jež se potýká s nedostatkem ubytovacích kapacit pro migranty.

Kvóty Slovensko odmítlo

Slovensko stejně jako další země visegrádské čtyřky kritizovalo návrh Evropské komise na povinné přerozdělování uprchlíků, který státníci členských zemí EU nakonec neschválili. Bratislava zároveň prosazovala pomoc na dobrovolném principu.

Podle komise Slovensko mělo převzít 785 uprchlíků od Řecka a Itálie a také dalších 319 osob s nárokem na mezinárodní ochranu, které ovšem nyní v EU nejsou.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek