Na výstavbě hraničního plotu v Maďarsku se podílejí i vězni

17.07.2015
čtk

Na výstavbě kontroverzního plotu proti ilegálním imigrantům na jihu Maďarska u hranice se Srbskem se podílejí i trestanci. S odvoláním na ministra vnitra Sándora Pintéra o tom informovala místní agentura MTI. Bariéra, která by měla stát podél celé 175kilometrové maďarské hranice s jižním sousedem, bude prý hotová nejpozději do konce listopadu.

Trestanci připravují materiál na výstavbu plotu, uvedl dnes Pintér při návštěvě města Mórahalom, které stojí nedaleko místa, kde v pondělí začaly práce na první modelové části plotu. Na výstavbě se kromě vězňů podílí také kolem 900 maďarských vojáků. Bariéra by měla být hotová nejpozději za čtyři a půl měsíce.

Podle Pintéra je plot jen dočasným opatřením a své opodstatnění bude mít do té doby, dokud budou do Maďarska ročně proudit desetitisíce migrantů jako nyní. Země s deseti miliony obyvatel není podle něj schopná takový nápor zvládnout. Uprchlíci z krizových oblastí v Maďarsku ale vždy najdou útočiště, dodal Pintér.

Kritiku kontroverzního projektu Pintér na tiskové konferenci odmítl s tím, že podobné bariéry stojí i v jiných členských zemích Evropské unie, například ve Španělsku, Bulharsku či Řecku. Písemně si prý navíc u vlády na plot zatím nikdo nestěžoval. Cílem výstavby je podle něj donutit migranty, aby do země vstupovali legálním způsobem.

Od ledna přišlo přes 80 tisíc nelegálních migrantů

Od počátku tohoto roku dorazilo podle ministra Pintéra do Maďarska 81.333 ilegálních imigrantů, z toho 80.724 právě přes srbskou hranici. Dosavadní počet ilegálním migrantů je údajně dvakrát vyšší, než za celý loňský rok. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky ale uvedl, že 80 procent běženců nechce v Maďarsku zůstat, nýbrž usiluje o azyl v západní Evropě.

Šéf kabinetu premiéra Viktora Orbána János Lázár uvedl, že vláda bude usilovat o změnu právní kvalifikace nelegálního překročení hranic na trestný čin. Dosud je v Maďarsku pouze přestupkem.

Těžké stroje zahájily stavbu modelového úseku plotu u hraničního přechodu Röszke-Horgoš, kterým prochází dálnice A1 vedoucí z Budapešti do Bělehradu, v pondělí. Po dokončení by měl být vysoký čtyři metry a táhnout by se měl podél celé maďarsko-srbské hranice. Na jeho vznik maďarská vláda vyčlenila 6,5 miliardy forintů (asi 570 milionů Kč).

Bělehrad vyjádřil k postavení plotu výhrady, i když maďarský premiér Viktor Orbán svého srbského kolegu Aleksandara Vučiče ujistil, že plot není namířen proti Srbům, ani neznamená uzavření hranic. Naopak se mají postavit nové hraniční přechody a rozšířit stávající.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek