Do Maďarska letos přišlo již přes 100 000 migrantů

03.08.2015
čtk

Už více než 100.000 migrantů přišlo do Maďarska od začátku roku. Téměř všichni se do země dostali ze Srbska. Řekl to maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó při opětném otevření hraničního přechodu Röszke-Horgoš na maďarsko-srbské hranici.

V této souvislosti zopakoval, že Maďarsko a Srbsko čelí „bezprecedentnímu imigračnímu tlaku“ a že více migrantů nyní přichází do Evropské unie pozemní cestou přes Balkán než přes Středozemní moře. „To znamená, že největší počet ilegálních migrantů letos v Evropské unii přišel do Maďarska,“ zdůraznil.

Maďarská vláda se rozhodla zbrzdit příval uprchlíků zejména z Iráku, Afghánistánu a Sýrie, kteří se do země dostávají ilegálně ze Srbska, postavením čtyři metry vysokého a 175 kilometrů dlouhého plotu na maďarsko-srbských hranicích. Bariéra by měla být dokončena k 31. srpnu.

Maďarský ministr vnitra Sándor Pintér v pátek podle agentury MTI na téma uprchlíků řekl, že pět členských zemí Evropské unie – Česko, Francie, Německo, Rakousko a Švédsko – by mohlo na základě dublinských dohod poslat zpět do Maďarska přes 19.000 imigrantů.

Pintér dále uvedl, že od začátku roku požádalo v Maďarsku o udělení statusu politického uprchlíka 66.788 lidí. Z toho bylo 43.000 řízení zastaveno, protože žadatelé mezitím zemi opustili a zjevně zažádali o udělení tohoto statusu v jiném státu EU. Ti všichni by podle Pintéra tudíž mohli být do Maďarska vráceni, protože podle zmíněných dublinských dohod by jejich žádost měla být vyřízena v první členské zemi, do níž v EU vstoupili.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek