Jourová stahuje návrh na minimální mateřskou v EU

05.08.2015
čtk

Eurokomisařka Věra Jourová stahuje návrh, jenž měl zajistit, aby všechny novopečené matky v Evropské unii dostaly 18 týdnů placené mateřské dovolené, napsal zpravodajský server Politico.

Jak ale Jourová tomuto webu sdělila, rozhodně nehodlá nijak zmenšit své ambice a plánuje přijít znovu v roce 2016 s širším a hlubším souborem návrhů.

Budoucnost jakéhokoli plánu je ale velmi pochybná, píše server. Organizace na ochranu ženských práv a levicoví zástupci v Evropském parlamentu jsou popuzení, že stahuje nynější návrh – a pravicovější vlády se ohrazují, že zachází příliš daleko a vměšuje se do jejich záležitostí.

Jourová podle webu řekla, že její nový plán rovnoprávnosti se pokusí uspokojit všechny strany tím, že v sobě bude mít zahrnuté ambiciózní body, které v něm chtějí vidět zastánci progresivních směrů, a zároveň s ohledem na protistranu bude používat „pružnější“ jazyk a argumentovat tím, že navrhované reformy jsou zaměřené převážně na ekonomickou prosperitu, nikoli na společenskou změnu.

Záměrem návrhu je přivést víc žen na pracovní trh, dodal s odvoláním na Jourovou Politico. Účast žen v pracovním procesu v zemích EU sahá od 41 procent v Řecku po 73 procent ve Švédsku, a ve všech evropských zemích je nižší než u mužů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek