Azylanti, kteří se navrátí domů, mohou získat od Finska peníze

12.08.2015
čtk

Pokud se neúspěšní žadatelé o finský azyl dobrovolně rozhodnou vrátit do vlasti, tak mohou podle nového zákona ve Finsku požádat o finanční příspěvek. Nárok na peníze mají také ti, kteří své žádosti o azyl sami stáhnou. Finsko jim navíc proplatí náklady na cestu domů, na svém webu o tom dnes informovala finská televize YLE.

Finský imigrační úřad příspěvek označuje jako způsob, jak repatriaci odmítnutých migrantů usnadnit. Ti mohou nově čerpat nejen peníze, ale i zboží, případně kombinaci obojího. Část příspěvku dostanou lidé ještě před odjezdem, zbytek pak po návratu do vlasti.

„Existují země, které nepřijímají nikoho, kdo se nevrací dobrovolně,“ uvedlo finské ministerstvo vnitra. „Příkladem je Irák, který bere zpět jen ty své občany, kteří o to požádali,“ dodalo.

Peníze za návrat, i na cestu

Výše pomoci závisí podle rozvojové míry země, do které se migranti vrací. Získat tak mohou od několika stovek euro (několik tisíc korun) až zhruba tisíc eur (asi 27.000 korun). Na nejvyšší částku mají nárok lidé ze zemí jako Afghánistán, Irák či Somálsko. Celková suma se ale může navýšit o další příplatky za to, že se žadatel stal například obětí pašeráků lidí.

Finsko vedle zmíněných příspěvků proplácí rovněž náklady na cestu domů, jako jsou například letenky či vystavení dokladů.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek