V říjnu by ČR zřejmě měla začít s přesídlováním imigrantů

14.08.2015
čtk

V polovině října by do Česka měly přijet první syrské rodiny s nemocnými dětmi, které se budou léčit v tuzemských nemocnicích. Jejich léčba by měla trvat do konce roku. Na přelomu roku by pak do ČR mělo přijet prvních 50 ze 400 uprchlíků, které chce Česko přijmout ze zemí mimo EU. Budou to syrští běženci, kteří jsou v táborech v Jordánsku, novinářům to řekli zástupci ministerstva vnitra po jednání pracovní skupiny, která má zajistit hladký průběh přesídlování uprchlíků.

Vnitro začalo vybírat nové adepty na léčbu. V září by se měla uskutečnit závěrečná mise do Jordánska, kde čeští lékaři děti vyšetří. Po příletu budou děti léčeny v pražské motolské nemocnici a jejich rodiny si budou zvykat na nové prostředí. Od příštího roku by se pak postupně měly začleňovat do společnosti.

Podle náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka je zatím na seznamu 11 rodin, které procházejí bezpečnostní prověrkou. „Pokud by některá neprošla prověrkou, tak se bude řešit doplnění,“ řekl na dotaz ČTK Nováček.

Do ČR by měla dorazit první skupina uprchlíků ze zemí mimo EU

Vnitro se zatím chystá na přijetí první skupiny uprchlíků ze zemí mimo EU. „Těmi zdrojovými místy budou dvě země Blízkého východu, Jordánsko, kde to běží dlouhodobě a nově autonomní oblast Kurdistánu v severním Iráku,“ upřesnil šéf odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman.

Podle Nováčka rovněž budou muset projít bezpečnostní prověrku, zároveň budou muset mít potenciál po začlenění do české společnosti. Výhodu budou mít menší a úplné rodiny s malými dětmi nebo uprchlíci s vazbou na Česko.

„Předpokládáme, že první skupina deseti rodin, což je 50 osob, by měla do České republiky dorazit na přelomu roku a pak po čtvrtletích,“ dodal. Podle Nováčka bude v Jordánsku zřízeno tranzitní přesidlovací centrum, kde by měli strávit jeden až tři měsíce. Mají se tam připravovat na přesídlení.

O imigrantech z Itálie a Řecka se bude zřejmě rozhodovat v říjnu

O přesídlení uprchlíků z Itálie a Řecka se podle Nováčka začne podrobněji rozhodovat, až to bude oficiálně schváleno v rámci EU, což by se mohlo stát v říjnu. Teprve po případném přijetí začne platit dvouletá lhůta pro přesídlení. „Nemůžeme přesídlit dříve, než o tom rozhodne a než datum definitivně schválí Evropská rada,“ zdůraznil Haišman. Podle něj chce Česko přijmout počet uprchlíků, který odpovídá možnostem země.

Česká vláda letos schválila, že republika přijme do konce roku 2017 celkem 1500 uprchlíků. Zhruba 1100 lidí by měla ČR převzít od zemí EU s velkým náporem migrantů – tedy od Itálie a Řecka, 400 pak z táborů na Blízkém východě. Všichni nejprve budou muset získat azyl.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek