Paříž a Londýn chystají dohodu o migrantech

20.08.2015
čtk

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve a britská ministryně Theresa Mayová podepíší dohodu, která má přispět k řešení uprchlické krize v přístavu Calais a v okolí tunelu pod kanálem La Manche.

Podle britských médií dohoda zajistí přítomnost britských policistů ve francouzském přístavu. Podpisem dohody se chtějí Londýn a Paříž zavázat k posílení spolupráce v boji proti zločineckým skupinám pašeráků a ilegální imigraci.

Podle britského ministerstva zahraničí vznikne společné velení policejních jednotek, které budou mít za úkol rozkrývat a znemožňovat činnost organizovaných skupin pašeráků lidí.

Text bude podle Cazeneuvea ale obsahovat i zmínku o zesílení humanitární pomoci tisícům migrantům, kteří měsíce táboří na severu Francie ve snaze proniknout tunelem nebo přes přístav na britské ostrovy.

Eurotunel hlásí snížení pokusů o proniknutí

Už na konci července se Spojené království zavázalo navýšit objem finančních prostředků na posílení bezpečnostních opatření ve výši 15 milionů liber (573 milionů Kč) o dalších sedm milionů (268 milionů Kč).

Podle společnosti Eurotunnel, která spojnici mezi kontinentem a ostrovy provozuje, se počet pokusů o proniknutí do tunelu v posledních dnech výrazně snížil a dosahuje 100 až 200 pokusů denně. Na počátku srpna jich bylo každý den 1700.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek