Němci věří, že stát uprchlickou vlnu zvládne

24.08.2015
čtk

60 procent Němců věří, že se jejich země dokáže vypořádat s vysokým počtem uprchlíků. Téměř 70 procent Němců zastává i názor, aby běženci dostávali od státu méně peněz. Vyplývá to z průzkumu německé televize ZDF Politbarometer.

Německo se letos potýká s mimořádnou uprchlickou vlnou. Podle vládní prognózy dorazí letos do země až 800.000 běženců, což je čtyřnásobek proti roku 2014. Tomu, že stát problém zvládne nyní věří víc lidí než v červenci, kdy kladně odpovědělo 54 dotázaných. Podle průzkumu zastává opačný názor 37 procent Němců.

Téměř tři čtvrtiny německých občanů se vyslovily pro to, aby se při ubytovávání uprchlíků a při azylovém řízení dělaly mezi migranty rozdíly – podle toho, jakou kdo má šanci na získání práva pobytu. Naopak 23 procent respondentů je pro rovné zacházení se všemi uprchlíky.

Menší peníze pro imigranty

Devětašedesát procent Němců pak podle průzkumu podporuje návrh snížit uprchlíkům kapesné, což navrhuje německý ministr vnitra Thomas de Maizière, zatímco 26 procent to odmítá.

Dospělý běženec má po přijetí v německém záchytném středisku nárok na kapesné ve výši 143 eur (zhruba 3840 korun) měsíčně.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek