Merkelová: Útoky proti běžencům mě zahanbují

27.08.2015
čtk

V Německu nelze tolerovat, aby někdo snižoval hodnotu jiných lidí a aby odmítal pomoc potřebným. Po návštěvě ubytovny pro běžence v saském Heidenau to prohlásila kancléřka Angela Merkelová.

„Všichni musíme jasně ukázat, že nelze tolerovat ty, kdo snižují hodnotu jiných lidí. Nelze tolerovat ty, kdo nejsou připraveni pomoci tam, kde právo i lidskost pomoc přikazují,“ řekla Merkelová. Zdůraznila, že každý, kdo prchá z vlasti kvůli politickému pronásledování nebo před občanskou válkou, musí mít právo na spravedlivé posouzení žádosti o azyl a rovněž na to, aby se k němu přistupovalo lidsky.

Ve městě, kde odpůrci přijímání imigrantů vyvolali tři noci za sebou nepokoje, kancléřka zároveň slíbila, že německý stát bude nadále uprchlíkům pomáhat. V době její návštěvy protestovalo proti existenci zařízení několik desítek lidí a Merkelové byly kromě pískotu adresovány i výkřiky „vlastizrádkyně“.

Německo hledá, jak ulehčit městům

V Heidenau minulý týden demonstrace proti ubytovně pro uprchlíky přerostly v násilnosti, které trvaly tři noci. Do potyček se zapojili pravicoví extremisté i anarchisté a při výtržnostech byly zraněny desítky policistů. Kolem ubytovny pro běžence musela policie vztyčit plot, aby zajistila bezpečí lidí uvnitř.

„Zahanbuje mě, co zde běženci museli zažít,“ řekla ve středu Merkelová. Podle ní musí politici dát jasně najevo, že Německo pomáhá a bude pomáhat tam, kde je pomoci třeba. Kancléřka také slíbila, že její vláda v září bude jednat se zástupci měst o způsobech, jak jim ulehčit při zvládání uprchlické vlny.

Německo letos očekává až 800.000 běženců, čtyřnásobek proti roku 2014. Uprchlická vlna vyvolala napětí ve společnosti a několik ubytoven pro běžence se stalo terčem žhářských útoků, naposledy v noci na dnešek zařízení v Lipsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek